Granita arbuzowa

granita arbuzowa

Arbuz jest wręcz idealnym owocem na lato. Możemy się nim zarówno najeść, jak i zaspokoić pragnienie. Do tego, jeśli wstawimy go na jakiś czas do lodówki będzie przyjemnie chłodził w czasie jedzenia. Możemy go też wykorzystać do przygotowania różnych deserów, sałatek letnich oraz napojów. Jednym z najbardziej orzeźwiających jest granita arbuzowa, a właściwie arbuzowe slushy. To jaka nazwa będzie bardziej adekwatna zależy od stopnia zmrożenia arbuza i jego ostatecznej konsystencji. Do przygotowania granity arbuzowej potrzebujesz zaledwie 4 składników – arbuza, cukru, listków mięty oraz soku z cytryny. Wszystkie te składniki należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie włożyć do zamrażalnika (oczywiście należy pamiętać o oskórowaniu arbuza oraz usunięciu pestek). W zależności od tego jakiego pojemnika użyjemy, czas mrożenia może być nieco inny. W moim przypadku używam garnka o pojemności prawie 3 litrów i po 1,5 godzinie muszę zmiksować jego zawartość, ponieważ arbuz zaczyna przymarza1,5 godzinie znowu wyciągam. Całość powtarzam do momentu, w którym slushy arbuzowe będzie miało pożądaną przeze mnie konsystencję. W związku z tym, że wolę bardziej płynną formę czynność powtarzam maksymalnie dwa razy.

granita arbuzowa

Granita arbuzowa

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 3 hrs
Danie Napoje
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 2 kg arbuza ze skórą
  • ½ cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 10 liści listków świeżej mięty

Sposób przygotowania
 

  • Z arbuza odcinamy skórę i wyciągamy pestki, a następnie całość kroimy w mniejsze kawałki.
  • Pokrojonego arbuza wrzucamy do dużego pojemnika, w którym będziemy go blendować.
  • Do arbuza wyciskamy sok z połowy cytryny oraz wsypujemy cukier.
  • Listki mięty opłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy do arbuza.
  • Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Mus arbuzowy przelej do pojemnika po litrowych lodach i wstaw do zamrażalnika.
  • Po 1,5 godzinie wyciągnij pojemnik i zmiksuj. Wstaw ponownie do zamrażalnika.
  • Mniej więcej po 1,5 godzinie granita będzie gotowa.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!