Granita arbuzowa
Arbuz jest wręcz idealnym owocem na lato. Możemy się nim zarówno najeść, jak i zaspokoić pragnienie. Do tego, jeśli wstawimy go na jakiś czas do lodówki będzie przyjemnie chłodził w czasie jedzenia. Możemy go też wykorzystać do przygotowania różnych deserów, sałatek letnich oraz napojów. Jednym z najbardziej orzeźwiających jest granita arbuzowa, a właściwie arbuzowe slushy. To jaka nazwa będzie bardziej adekwatna zależy od stopnia zmrożenia arbuza i jego ostatecznej konsystencji. Do przygotowania granity arbuzowej potrzebujesz zaledwie 4 składników – arbuza, cukru, listków mięty oraz soku z cytryny. Wszystkie te składniki należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie włożyć do zamrażalnika (oczywiście należy pamiętać o oskórowaniu arbuza oraz usunięciu pestek). W zależności od tego jakiego pojemnika użyjemy, czas mrożenia może być nieco inny. W moim przypadku używam garnka o pojemności prawie 3 litrów i po 1,5 godzinie muszę zmiksować jego zawartość, ponieważ arbuz zaczyna przymarza1,5 godzinie znowu wyciągam. Całość powtarzam do momentu, w którym slushy arbuzowe będzie miało pożądaną przeze mnie konsystencję. W związku z tym, że wolę bardziej płynną formę czynność powtarzam maksymalnie dwa razy.
Granita arbuzowa
Składniki
- 2 kg arbuza ze skórą
- ½ cytryny
- ½ szklanki cukru
- 10 liści listków świeżej mięty
Sposób przygotowania
- Z arbuza odcinamy skórę i wyciągamy pestki, a następnie całość kroimy w mniejsze kawałki.
- Pokrojonego arbuza wrzucamy do dużego pojemnika, w którym będziemy go blendować.
- Do arbuza wyciskamy sok z połowy cytryny oraz wsypujemy cukier.
- Listki mięty opłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy do arbuza.
- Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mus arbuzowy przelej do pojemnika po litrowych lodach i wstaw do zamrażalnika.
- Po 1,5 godzinie wyciągnij pojemnik i zmiksuj. Wstaw ponownie do zamrażalnika.
- Mniej więcej po 1,5 godzinie granita będzie gotowa.
Zostaw komentarz