Espresso tonic, czyli kawa z tonikiem

espresso tonic

Latem szukamy sposobu na orzeźwienie i ochłodzenie, zwłaszcza jak temperatury przebiją 30 stopni. Chętniej wtedy sięgamy po kawy mrożone, lemoniady, wody smakowe lub mrożone herbaty. Jedną z ciekawszych propozycji dla kawoszy jest espresso w połączeniu z tonikiem i kostkami lodu. Przygotowanie zajmuje dosłownie parę chwil, a sam napój potrafi skutecznie ugasić pragnienie w upalne dni.

espresso tonic

Espresso tonic – kawa z tonikiem

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 150 ml tonicu
  • 25 ml espresso
  • kostki lodu

Sposób przygotowania
 

  • Szklankę wypełnij kostkami lodu.
  • Do szklanki wlej tonic, a w międzyczasie zaparz espresso.
  • Gotowe espresso wlej do szklanki i od razu podawaj.

Porady

  • Proporcje możesz dowolnie zmieniać. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak kawy to zamiast 25 ml espresso, możesz wlać 50 ml.
  • Szklankę możesz ozdobić kawałkiem pomarańczy lub limonki.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!