Espresso tonic, czyli kawa z tonikiem
Latem szukamy sposobu na orzeźwienie i ochłodzenie, zwłaszcza jak temperatury przebiją 30 stopni. Chętniej wtedy sięgamy po kawy mrożone, lemoniady, wody smakowe lub mrożone herbaty. Jedną z ciekawszych propozycji dla kawoszy jest espresso w połączeniu z tonikiem i kostkami lodu. Przygotowanie zajmuje dosłownie parę chwil, a sam napój potrafi skutecznie ugasić pragnienie w upalne dni.
Espresso tonic – kawa z tonikiem
Składniki
- 150 ml tonicu
- 25 ml espresso
- kostki lodu
Sposób przygotowania
- Szklankę wypełnij kostkami lodu.
- Do szklanki wlej tonic, a w międzyczasie zaparz espresso.
- Gotowe espresso wlej do szklanki i od razu podawaj.
Porady
- Proporcje możesz dowolnie zmieniać. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak kawy to zamiast 25 ml espresso, możesz wlać 50 ml.
- Szklankę możesz ozdobić kawałkiem pomarańczy lub limonki.
Zostaw komentarz