Kawa creme brulee

kawa creme brulee

Podczas wyjazdu do Lwowa warto zajrzeć do Kopalni Kawy i zejść do jej piwnic, gdzie w ciemności można rozkoszować się nie tylko przepyszną kawą ale i spektaklem z udziałem ognia. Kawa podawana jest w metalowych kubkach, a na jej powierzchni jest dość gruba warstwa brązowego cukru, który jest opalany przy użyciu ogromnych palników. Poniżej przepis na kawę, która nieco przypomina jej lwowski odpowiednik i jest wzorowana na słynnym francuskim deserze crème brûlée.

kawa creme brulee

Kawa creme brulee

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 30 ml espresso
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka brązowego cukru

Sposób przygotowania
 

  • Świeżo zaparzone espresso wlej do kubka lub filiżanki.
  • Mleko podgrzej do 65°C i spień, aby zwiększyło swoją objętość do około 150 ml.
  • Spienione mleko wlej do espresso.
  • Na mleczną piankę rozsyp brązowy cukier i opal przy użyciu palnika cukierniczego.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!