Kawa creme brulee
Podczas wyjazdu do Lwowa warto zajrzeć do Kopalni Kawy i zejść do jej piwnic, gdzie w ciemności można rozkoszować się nie tylko przepyszną kawą ale i spektaklem z udziałem ognia. Kawa podawana jest w metalowych kubkach, a na jej powierzchni jest dość gruba warstwa brązowego cukru, który jest opalany przy użyciu ogromnych palników. Poniżej przepis na kawę, która nieco przypomina jej lwowski odpowiednik i jest wzorowana na słynnym francuskim deserze crème brûlée.
Kawa creme brulee
Składniki
- 30 ml espresso
- 100 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka brązowego cukru
Sposób przygotowania
- Świeżo zaparzone espresso wlej do kubka lub filiżanki.
- Mleko podgrzej do 65°C i spień, aby zwiększyło swoją objętość do około 150 ml.
- Spienione mleko wlej do espresso.
- Na mleczną piankę rozsyp brązowy cukier i opal przy użyciu palnika cukierniczego.
Zostaw komentarz