Kawa korzenna
Zimowy wieczór w ulubionym fotelu z książką, ciepłym kocem i aromatyczną kawą. Brzmi jak idealny przepis na relaks, gdy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Czy jednak może być on bardziej idealny? Owszem. Wystarczy nieco urozmaicić kawę i dodać do niej odrobinę przypraw korzennych. Można to zrobić posypując ją zmieloną gałką muszkatołową i cynamonem, albo przygotować syrop korzenny. Poniżej znajdziesz przepis na kawę z dodatkiem syropu przygotowanego na bazie goździków, cynamonu, imbiru oraz wanilii. Brzmi pysznie, prawda?
Kawa korzenna
Akcesoria
- szklanka = 250 ml
Składniki
- 200 ml mleka 2% lub 3,2%
- 50 ml espresso
- cynamon
Syrop korzenny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 2 plasterki imbiru
Sposób przygotowania
Syrop korzenny
- Do rondelka wlej wodę i wsyp pozostałe składniki.
- Podgrzej całość na średnim ogniu, co pewien czas mieszając.
- Gdy cukier się rozpuści, zestaw rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Syrop przelej do szklanej, szczelnej butelki.
Kawa z domowym syropem korzennym
- Na dno szklanki wlej 2 łyżeczki syropu korzennego.
- Mleko wlej do rondelka i podgrzej do 65°C, a następnie spień przy użyciu spieniacza.
- Spienione mleko przelej do szklanki.
- Zaparz espresso.
- Świeżo zaparzone espresso ostrożnie wlej do szklanki z mlekiem.
- Przed podaniem kawę posyp cynamonem.
Porady
- Jeśli chcesz aby syrop był mniej intensywny, po ugotowaniu przelej go przez sitko i wyrzuć wszystkie składniki.
Zostaw komentarz