Kawa marshmallow

kawa marshmallow

Słodka i to bardzo, jak inaczej można by było opisać kawę bazującą na piankach marshmallow? Zdecydowanie jest ona idealna dla miłośników słodkości. Jeśli się do nich nie zaliczasz, nie dodawaj do niej kremu fluff marshmallow. Zamiast tego przygotuj zwykłe caffe latte lub cappuccino, dodaj do niego odrobinę domowego syropu marshmallow i jeśli chcesz dorzuć do kawy parę opieczonych pianek.

kawa marshmallow

Kawa marshmallow

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Napoje
Porcje 2 porcje

Składniki
  

Syrop marshmallow
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 10 pianek marshmallow
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól
Kawa
  • 100 ml espresso
  • 450 ml mleka 3,4%
  • 60 ml syropu marshmallow
  • 200 ml kremu fluff marshmallow (lub 6 pianek marshmallow)

Sposób przygotowania
 

Syrop marshmallow
  • Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier i całość zagotuj.
  • Zmniejsz ogień pod rondelkiem, podgrzewaj co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści.
  • Pianki marshmallow nadziej na metalowy szpikulec do szaszłyków i opiekaj nad palnikiem aż będą złotobrązowe.
  • Gdy pianki będą gotowe dodaj je do syropu cukrowego i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą.
  • Do syropu dodaj ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli, zamieszaj.
  • Gotowy syrop odstaw do ostygnięcia.
  • Przelej całość przez sitko do szczelnego słoika lub butelki.
Kawa marshmallow
  • Mleko podgrzej do temperatury około 65°C.
  • Do filiżanki wlej połowę świeżo zaparzonego espresso, dolej połowę mleka i syropu marshmallow.
  • Na wierzchu filiżanki wyłóż połowę kremu fluff marshmallow lub połowę pianek, a następnie opal je przy użyciu palnika.
  • Kawę podawaj od razu po przygotowaniu.

Porady

  • Kawę możesz udekorować syropem czekoladowym, posiekanymi ciasteczkami lub opalonymi piankami (jeśli używasz samego kremu fluff marshmallow).
  • Syrop marshmallow możesz przechowywać w lodówce przez kilka lub nawet kilkanaście tygodni.
  • Jeśli nie masz pod ręką kremu fluff marshmallow możesz go zastąpić opalonymi wcześniej piankami, ilość według gustu. Możesz też spienić mleko i wyłożyć na nie opalone pianki. Kawa z samym syropem i dodatkiem pianek jest już wystarczająco słodka. 

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!