Kawa z bezikami, czekoladą i chili
Chcesz przełamać monotonię i trochę zaszaleć? Masz dość klasycznego latte macchiato, lubisz czekoladę i marzy Ci się odrobina pikanterii? To jesteś w dobrym miejscu. Poniżej znajdziesz przepis na kawę z domowym syropem czekoladowym z chili. Dzięki dodatkowi bezików kawa nie będzie zbyt czekoladowa i ciężka, ale jeśli nie lubisz bezy, nie musisz ich dodawać. Gotową kawę możesz ozdobić pokruszonymi lub całymi bezikami, posypać startą na tarce czekoladą i/lub posypać dodatkowo sproszkowaną papryką chili. Przed wypiciem, kawę należy wymieszać aby wszystkie smaki się połączyły.
Kawa z bezikami, czekoladą i chili
Akcesoria
- szklanka = 250 ml
Składniki
- 200 ml mleka 2% lub 3,2%
- 50 ml espresso
- 3 mini beziki
Syrop czekoladowy z chili
- 1 mała papryczka chili
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- ½ szklanki kakao
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
Syrop czekoladowy z chili
- Papryczkę umyj, przekrój i usuń gniazdo nasienne wraz z nasionami.
- W rondelku umieść wszystkie składniki i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez chwile, cały czas mieszając.
- Gdy syrop zrobi się nieco gęstszy, zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia, a następnie przelej do butelki.
Kawa z syropem czekoladowym i bezikami
- Na dno szklanki wlej 2 łyżeczki syropu czekoladowego.
- Mleko podgrzej do 65°C, a następnie spień.
- Spienione mleko przelej do szklanki z syropem.
- Zaparz espresso.
- Świeżo zaparzone espresso powoli wlej do szklanki.
- Kawę udekoruj pokruszonymi bezikami. Jeden z nich możesz zostawić cały i położyć na wierzchu kawy.
Zostaw komentarz