Kawa z mrożonego espresso

kawa z mrożonego espresso

Największą zaletą poniższej kawy jest to, że możesz ją przygotować w kilka chwil gdy masz w zamrażalniku kostki espresso. W lecie wlewam świeżo zaparzone i ostudzone espresso do pojemnika na kostki lodu, a później wykorzystuję je do stworzenia kawy na zimno. Do szklanki wystarczy wrzucić preferowaną liczbę kostek espresso, zalać mlekiem i gotowe. Taka kawa bardzo długo się rozpuszcza, więc trzeba mieć to na uwadze. Przy wysokich temperaturach na zewnątrz nie stanowi to najmniejszego problemu, a wręcz odwrotnie, jest to dość duża zaleta.

kawa z mrożonego espresso

Kawa z mrożonego espresso

Przygotowanie 5 mins
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 4 kostki mrożonego espresso
  • 200 ml zimnego mleka

Sposób przygotowania
 

  • Do szklanki wrzuć kostki espresso i zalej zimnym mlekiem.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!