Kawa z watą cukrową

kawa z watą cukrową

W Szanghaju, jedna kawiarnia wpadła na pomysł podawania kawy z chmurką zrobioną z waty cukrowej. Pod wpływem temperatury wata cukrowa się rozpuszcza, a z chmurki spada słodki deszcz. Zrobienie jej nastręcza kilku trudności:

  • trzeba mieć watę cukrową,
  • trzeba mieć odpowiednie trzymadełko,
  • kawa musi być na tyle gorąca aby para ogrzewała chmurkę,
  • jeśli zrobi się za dużą chmurkę to słodki deszcz będzie wszędzie dookoła, nie tylko w kawie.
kawa z watą cukrową

Kawa z watą cukrową

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 30 ml espresso
  • 100 ml mleka 3,2%
  • wata cukrowa

Sposób przygotowania
 

  • Watę cukrową umieść na patyku, aby znalazła się nad filiżanką, w której znajdzie się kawa.
  • Mleko podgrzej do 65°C i spień, a następnie wlej do filiżanki ze świeżo zaparzonym espresso.
  • Postaw stojak z watą cukrową nad kawą, podawaj od razu.

Porady

  • Cały sekret tkwi w odległości waty cukrowej od kawy oraz temperatury napoju. Jeśli kawa będzie za zimna lub wata cukrowa będzie zbyt wysoko, nie zacznie się rozpuszczać.
  • Wata cukrowa powinna mieć mniejszą średnicę niż filiżanka, aby nie ubrudziła filiżanki, spodka i/lub stolika.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!