Kawa z watą cukrową
W Szanghaju, jedna kawiarnia wpadła na pomysł podawania kawy z chmurką zrobioną z waty cukrowej. Pod wpływem temperatury wata cukrowa się rozpuszcza, a z chmurki spada słodki deszcz. Zrobienie jej nastręcza kilku trudności:
- trzeba mieć watę cukrową,
- trzeba mieć odpowiednie trzymadełko,
- kawa musi być na tyle gorąca aby para ogrzewała chmurkę,
- jeśli zrobi się za dużą chmurkę to słodki deszcz będzie wszędzie dookoła, nie tylko w kawie.
Kawa z watą cukrową
Składniki
- 30 ml espresso
- 100 ml mleka 3,2%
- wata cukrowa
Sposób przygotowania
- Watę cukrową umieść na patyku, aby znalazła się nad filiżanką, w której znajdzie się kawa.
- Mleko podgrzej do 65°C i spień, a następnie wlej do filiżanki ze świeżo zaparzonym espresso.
- Postaw stojak z watą cukrową nad kawą, podawaj od razu.
Porady
- Cały sekret tkwi w odległości waty cukrowej od kawy oraz temperatury napoju. Jeśli kawa będzie za zimna lub wata cukrowa będzie zbyt wysoko, nie zacznie się rozpuszczać.
- Wata cukrowa powinna mieć mniejszą średnicę niż filiżanka, aby nie ubrudziła filiżanki, spodka i/lub stolika.
Zostaw komentarz