Latte macchiato z matchą
Czasami w nasze życie wkrada się rutyna, ta sama kawa, to samo śniadanie, podobny obiad lub kolacja. Dobrze mieć wyrobione zwyczaje, ale warto też czasami zaszaleć. Klasyczne latte macchiato jest dobre, ale zawsze można je trochę urozmaicić. W poniższym przepisie do mleka została dodana herbata matcha, a na dno została wylana łyżeczka miodu aby kawę dosłodzić. Gotowy napój możesz posypać sproszkowaną matchą albo uprażonym na świeżo sezamem. To samo latte, ale bardziej w azjatyckim stylu.
Latte macchiato z matchą
Składniki
- 1 łyżeczka miodu
- 200 ml mleka 2% lub 3,2%
- 50 ml espresso
- ½ łyżeczki herbaty matcha
Sposób przygotowania
- Na dno szklanki wylej miód.
- Podgrzej mleko do 65°C, dodaj do niego matchę i spień przy użyciu spieniacza.
- Mleko przelej do szklanki i zacznij przygotowywać espresso.
- Gdy espresso będzie gotowe, wlej je do szklanki z mlekiem i miodem.
Zostaw komentarz