Koktajl szpinakowo-jabłkowy z winogronami
Koktajle mają wiele zalet – są proste i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu, można je ze sobą zabrać wszędzie i dostosować do własnych upodobań. Idealnie sprawdzą się w roli drugiego śniadania lub gdy mamy ochotę na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Poniżej znajdziesz przepis na zielony koktajl szpinakowo-jabłkowy z dodatkiem białych winogron, nasion chia oraz sproszkowanego młodego jęczmienia. Jeśli nie dysponujesz jednym ze składników, możesz zastąpić go jego odpowiednikiem (np. zamiast białych winogron możesz użyć różowych) lub całkowicie pominąć. Chcesz aby jabłko było bardziej wyczuwalne? Możesz dodać całe zamiast połowy. Nie pasują Ci kiełki lucerny? Zastąp je kiełkami brokuła lub całkowicie pomiń. Koktajl z pewnością nie straci na smaku.
Koktajl szpinakowo-jabłkowy z dodatkiem winogron
Składniki
- ½ szklanki świeżego szpinaku
- ½ jabłka (lub jedno mniejsze)
- 1 garść białych winogron bezpestkowych
- 1 łyżka kiełków lucerny
- ⅓ szklanki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka nasion chia
- ½ łyżeczki młodego jęczmienia
Sposób przygotowania
- Szpinak oraz winogorna umyj i umieść w naczyniu, w którym będziesz blendować koktajl.
- Jabłko umyj, obierz i wkrój do szpinaku.
- Kiełki lucerny przepłucz pod zimną wodą i dodaj do szpinaku.
- Do pojemnika wlej wodę, sok z cytryny oraz wsyp nasiona i młody jęczmień.
- Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konstystencji.
Porady
- Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty dodaj do niego więcej wody.
- Zielone winogrona możesz zastąpić różowymi. Jeśli zdecydujesz się na wersję z pestkami, trzeba będzie je usunąć przed dorzuceniem do pozostałych składników.
Zostaw komentarz