Koktajl truskawkowy z kefirem
Truskawkami możemy cieszyć się przez cały rok, ale właśnie w okolicach czerwca są najsmaczniejsze. Dlatego gdy tylko rozpoczyna się sezon, warto z tego skorzystać. Oprócz standardowych ciast i deserów, truskawki mogą stanowić doskonałą bazę do przygotowania owocowych koktajli. Jeśli jednak cenisz prostotę i uwielbiasz smak samych truskawek, zdecydowanie najlepszym wyborem będzie przygotowanie klasycznego koktajlu truskawkowego z kefirem. Jeśli nie przepadasz za kefirem, z powodzeniem możesz go zastąpić mlekiem lub jogurtem. Tak samo możesz dowolnie zmodyfikować poniższe proporcje i dostosować je do własnych preferencji.
Koktajl truskawkowy z kefirem
Składniki
- 350 g truskawek
- 250 g kefiru
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Truskawki umyj, odszypułkuj i wrzuć do pojemnika, w którym będziesz całość blendować.
- Do truskawek wlej kefir i wsyp cukier.
- Truskawki blenduj z kefirem do uzyskania jednolitego koktajlu.
Porady
- Zamiast cukru możesz użyć miodu lub syropu z agawy.
Zostaw komentarz