Napar z rokitnika
Rokitnik zaczął cieszyć się coraz większą popularnością w Polsce. Coraz częściej widuje się go na ryneczkach, na sklepowych półkach pojawiają się dżemy z jego dodatkiem, a w sklepach ze zdrową żywnością bez problemu można kupić gotowe soki. Również w kawiarniach i herbaciarniach, zwłaszcza zimą, można zamówić napar z rokitnika. Jego przyrządzenie nie powinno stanowić dla nikogo problemu, również w domowym zaciszu. Jeśli zaopatrzysz się w butelkę czystego soku z rokitnika, możesz go wykorzystać jako dodatek do herbaty, albo w kilka chwil przyrządzić z niego napar. W tym celu niezbędne będzie rozcieńczenie go w proporcji 1 część soku, 4 części wody oraz dosłodzenie go. W poniższym przepisie użyłam miodu, ale można go też zastąpić cukrem lub innym słodzikiem.
Napar z rokitnika
Składniki
- 250 ml soku z rokitnika
- 1 l wody
- 5 łyżek miodu
- ½ cytryny
Sposób przygotowania
- Wodę zagotuj z sokiem z rokitnika, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Do naparu dodaj sok z połowy cytryny.
- Gdy napar będzie miał około 70-80°C dodaj do niego miód i wymieszaj.
Zostaw komentarz