Napar z rokitnika

napar z rokitnika

Rokitnik zaczął cieszyć się coraz większą popularnością w Polsce. Coraz częściej widuje się go na ryneczkach, na sklepowych półkach pojawiają się dżemy z jego dodatkiem, a w sklepach ze zdrową żywnością bez problemu można kupić gotowe soki. Również w kawiarniach i herbaciarniach, zwłaszcza zimą, można zamówić napar z rokitnika. Jego przyrządzenie nie powinno stanowić dla nikogo problemu, również w domowym zaciszu. Jeśli zaopatrzysz się w butelkę czystego soku z rokitnika, możesz go wykorzystać jako dodatek do herbaty, albo w kilka chwil przyrządzić z niego napar. W tym celu niezbędne będzie rozcieńczenie go w proporcji 1 część soku, 4 części wody oraz dosłodzenie go. W poniższym przepisie użyłam miodu, ale można go też zastąpić cukrem lub innym słodzikiem.

napar z rokitnika

Napar z rokitnika

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 250 ml soku z rokitnika
  • 1 l wody
  • 5 łyżek miodu
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania
 

  • Wodę zagotuj z sokiem z rokitnika, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Do naparu dodaj sok z połowy cytryny.
  • Gdy napar będzie miał około 70-80°C dodaj do niego miód i wymieszaj.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!