Syrop dyniowy

syrop dyniowy

Gdy jesienna pogoda nas nie rozpieszcza, warto samodzielnie zadbać o dobry nastrój. A co może być przyjemniejszego niż kubek ulubionej i aromatycznej kawy? Poniżej znajdziesz przepis na syrop dyniowy, który będzie idealny do przygotowania typowo jesiennej kawy, czyli Pumpkin Spice Latte.

syrop dyniowy

Syrop dyniowy

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 15 mins
Pieczenie dyni 30 mins
Danie Dodatki do kawy
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 80 ml mleka skondensowanego
  • 100 g pieczonej dyni

Sposób przygotowania
 

  • Wydrążoną i pokrojoną w mniejsze kawałki dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, a następnie odstaw ją do ostygnięcia.
  • W rondelku umieść imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier waniliowy, zalej wodą i wymieszaj.
  • Zawartość rondelka doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
  • Odstaw wywar na 10-15 minut, a następnie przecedź przez sitko o drobnych oczkach.
  • Upieczoną i obraną ze skóry dynię umieść w wysokim pojemniku, dodaj przecedzony płyn oraz mleko skondensowane, a następnie zblenduj na jednolity syrop.

Podobne przepisy

Syrop lawendowy

Jeśli masz w ogrodzie lawendę, warto ją wykorzystać do przygotowania bardzo...

Syrop z mięty

Masz w ogrodzie za dużo mięty i nie wiesz co z nią zrobić? Przygotuj syrop z mięty,...

Syrop piernikowy

Święta kojarzą się głównie z aromatem piernika, pomarańczy, cynamonu i...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!