Syrop dyniowy
Gdy jesienna pogoda nas nie rozpieszcza, warto samodzielnie zadbać o dobry nastrój. A co może być przyjemniejszego niż kubek ulubionej i aromatycznej kawy? Poniżej znajdziesz przepis na syrop dyniowy, który będzie idealny do przygotowania typowo jesiennej kawy, czyli Pumpkin Spice Latte.
Syrop dyniowy
Składniki
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 80 ml mleka skondensowanego
- 100 g pieczonej dyni
Sposób przygotowania
- Wydrążoną i pokrojoną w mniejsze kawałki dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, a następnie odstaw ją do ostygnięcia.
- W rondelku umieść imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier waniliowy, zalej wodą i wymieszaj.
- Zawartość rondelka doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
- Odstaw wywar na 10-15 minut, a następnie przecedź przez sitko o drobnych oczkach.
- Upieczoną i obraną ze skóry dynię umieść w wysokim pojemniku, dodaj przecedzony płyn oraz mleko skondensowane, a następnie zblenduj na jednolity syrop.
Zostaw komentarz