Syrop lawendowy

syrop lawendowy

Jeśli masz w ogrodzie lawendę, warto ją wykorzystać do przygotowania bardzo aromatycznego i kwiatowego syropu. Wystarczy zerwać kwiatki, oddzielić je od łodyżek i ugotować razem z cukrem oraz wodą, a następnie przelać do butelek. Syrop lawendowy możesz dodać na przykład do kawy, tworząc popularne ostatnimi czasy latte lawendowe.

syrop lawendowy

Syrop lawendowy

Przygotowanie 1 hr
Gotowanie 20 mins
Porcje 1300 ml

Składniki
  

  • 2 szklanki kwiatów lawendy (bez łodyżek)
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 3 cytryny

Sposób przygotowania
 

  • Wodę zagotuj z cukrem.
  • Do garnka z wodą dorzuć kwiaty lawendy i wyciśnięty sok z trzech cytryn.
  • Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
  • Syrop odstaw do ostygnięcia, a następnie przelej przez drobne sitko do butelek.

Podobne przepisy

Syrop z mięty

Masz w ogrodzie za dużo mięty i nie wiesz co z nią zrobić? Przygotuj syrop z mięty,...

Syrop dyniowy

Gdy jesienna pogoda nas nie rozpieszcza, warto samodzielnie zadbać o dobry nastrój. A...

Syrop piernikowy

Święta kojarzą się głównie z aromatem piernika, pomarańczy, cynamonu i...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!