Syrop piernikowy

syrop piernikowy

Święta kojarzą się głównie z aromatem piernika, pomarańczy, cynamonu i goździków. Jeśli chcesz poczuć świąteczny klimat rozkoszując się swoją ulubioną kawą o poranku, możesz doprawić ją domowym syropem piernikowym.

syrop piernikowy

Syrop piernikowy

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Dodatki do kawy
Porcje 150 ml

Składniki
  

  • 500 ml wody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania
 

  • Do rondelka wlej wodę, dodaj przyprawę i cukier.
  • Zawartość rondelka wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zredukuj ogień i gotuj aż syrop zacznie gęstnieć.
  • Gotowy syrop odstaw do przestygnięcia, a następnie przelej przez sitko do szklanej butelki i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Porady

  • Możesz zrobić własną przyprawkę do piernika z:
    • 70 g cynamonu,
    • 20 g imbiru,
    • 15 g gałki muszkatołowej,
    • 15 ziaren kardamonu,
    • 15 g goździków,
    • 15 g ziela angielskiego,
    • 1 gwiazdki anyżu,
    • 10 g pieprzu.

Podobne przepisy

Syrop lawendowy

Jeśli masz w ogrodzie lawendę, warto ją wykorzystać do przygotowania bardzo...

Syrop z mięty

Masz w ogrodzie za dużo mięty i nie wiesz co z nią zrobić? Przygotuj syrop z mięty,...

Syrop dyniowy

Gdy jesienna pogoda nas nie rozpieszcza, warto samodzielnie zadbać o dobry nastrój. A...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!