Syrop piernikowy
Święta kojarzą się głównie z aromatem piernika, pomarańczy, cynamonu i goździków. Jeśli chcesz poczuć świąteczny klimat rozkoszując się swoją ulubioną kawą o poranku, możesz doprawić ją domowym syropem piernikowym.
Syrop piernikowy
Składniki
- 500 ml wody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej wodę, dodaj przyprawę i cukier.
- Zawartość rondelka wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zredukuj ogień i gotuj aż syrop zacznie gęstnieć.
- Gotowy syrop odstaw do przestygnięcia, a następnie przelej przez sitko do szklanej butelki i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Porady
- Możesz zrobić własną przyprawkę do piernika z:
- 70 g cynamonu,
- 20 g imbiru,
- 15 g gałki muszkatołowej,
- 15 ziaren kardamonu,
- 15 g goździków,
- 15 g ziela angielskiego,
- 1 gwiazdki anyżu,
- 10 g pieprzu.
Zostaw komentarz