Syrop z mięty
Masz w ogrodzie za dużo mięty i nie wiesz co z nią zrobić? Przygotuj syrop z mięty, który będziesz mogła/mógł wykorzystywać zimą, jako dodatek do lemoniad lub herbaty.
Syrop z mięty
Składniki
- 100 g mięty świeżych listków
- 150 g cukru
- 500 ml wody
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Listki mięty opłucz pod bieżącą wodą.
- Do garnka wlej wodę, dodaj miętę i zagotuj.
- Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Cały napar przelej przez sito, liście mięty możesz wyrzucić.
- Do naparu wsyp cukier, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut aby cukier całkowicie się rozpuścił, a syrop trochę zgęstniał.
- Do gotowego syropu wlej wyciśnięty sok z jednej cytryny, zamieszaj i przelej do butelki.
Porady
- Syrop przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce.
Zostaw komentarz