Syrop z mięty

syrop z mięty

Masz w ogrodzie za dużo mięty i nie wiesz co z nią zrobić? Przygotuj syrop z mięty, który będziesz mogła/mógł wykorzystywać zimą, jako dodatek do lemoniad lub herbaty.

syrop z mięty

Syrop z mięty

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr
Porcje 500 ml

Składniki
  

  • 100 g mięty świeżych listków
  • 150 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania
 

  • Listki mięty opłucz pod bieżącą wodą.
  • Do garnka wlej wodę, dodaj miętę i zagotuj.
  • Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Cały napar przelej przez sito, liście mięty możesz wyrzucić.
  • Do naparu wsyp cukier, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut aby cukier całkowicie się rozpuścił, a syrop trochę zgęstniał.
  • Do gotowego syropu wlej wyciśnięty sok z jednej cytryny, zamieszaj i przelej do butelki.

Porady

  • Syrop przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce.

Podobne przepisy

Syrop lawendowy

Jeśli masz w ogrodzie lawendę, warto ją wykorzystać do przygotowania bardzo...

Syrop dyniowy

Gdy jesienna pogoda nas nie rozpieszcza, warto samodzielnie zadbać o dobry nastrój. A...

Syrop piernikowy

Święta kojarzą się głównie z aromatem piernika, pomarańczy, cynamonu i...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!