Bułeczki bao z szarpanym jackfruitem
Kuchnia azjatycka ma wiele zalet, jest nie tylko smaczna i kolorowa, ale również większość dań da się przygotować w zaledwie kilka chwil. Mając do dyspozycji gotowe bułeczki bao, można je nadziać właściwie wszystkim. Poniżej znajdziesz propozycję na wegetariański farsz z wykorzystaniem zielonego jackfruita.
Bułeczki bao z szarpanym jackfruitem
Składniki
- bułeczki bao
Farsz
- 1 puszka zielonego jackfruita
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka pasty chili
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kuminu
- ¼ limonki
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Jackfruita osącz z zalewy, pokrój na cienkie paski lub poszarp przy użyciu widelca.
- Do dużej miski wlej sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, dodaj pastę chili oraz wszystkie przyprawy, wymieszaj.
- Jackfruita wrzuć do przygotowanej marynaty, wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Cebulę obierz i pokrój półplasterki.
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Kolendrę umyj pod bieżącą wodą, a następnie posiekaj.
- Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią jackfruita oraz cebulę i smaż przez 10 minut.
- Do jackfruita dorzuć marchewkę, kolendrę i sok wyciśnięty z ćwiartki limonki. Wymieszaj i całość smaż przez 5 minut.
- Bułeczki bao wypełnij farszem i od razu podaj.
Zostaw komentarz