Bułeczki bao z szarpanym jackfruitem

bułeczki bao z szarpanym jackfruitem

Kuchnia azjatycka ma wiele zalet, jest nie tylko smaczna i kolorowa, ale również większość dań da się przygotować w zaledwie kilka chwil. Mając do dyspozycji gotowe bułeczki bao, można je nadziać właściwie wszystkim. Poniżej znajdziesz propozycję na wegetariański farsz z wykorzystaniem zielonego jackfruita.

bułeczki bao z szarpanym jackfruitem

Bułeczki bao z szarpanym jackfruitem

Danie Danie główne
Porcje 8 bułeczek

Składniki
  

  • bułeczki bao
Farsz
  • 1 puszka zielonego jackfruita
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka pasty chili
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ limonki
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania
 

  • Jackfruita osącz z zalewy, pokrój na cienkie paski lub poszarp przy użyciu widelca.
  • Do dużej miski wlej sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, dodaj pastę chili oraz wszystkie przyprawy, wymieszaj.
  • Jackfruita wrzuć do przygotowanej marynaty, wymieszaj i odstaw na chwilę.
  • Cebulę obierz i pokrój półplasterki.
  • Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki.
  • Kolendrę umyj pod bieżącą wodą, a następnie posiekaj.
  • Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią jackfruita oraz cebulę i smaż przez 10 minut.
  • Do jackfruita dorzuć marchewkę, kolendrę i sok wyciśnięty z ćwiartki limonki. Wymieszaj i całość smaż przez 5 minut.
  • Bułeczki bao wypełnij farszem i od razu podaj.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!