Carpaccio z buraków z bryndzą

carpaccio z buraków z bryndzą

Wegetariańskie carpaccio z buraków pięknie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Dodatek wyrazistej bryndzy oraz kremu balsamicznego dodaje całości niebanalnego charakteru.

carpaccio z buraków z bryndzą

Carpaccio z buraków z bryndzą

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Danie Przystawka
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 4 buraczki
  • 50 g bryndzy
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Buraczki ugotuj w osolonej wodzie.
  • Buraczki obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie ułóż na talerzu.
  • Na buraczki wysyp pokruszoną bryndzę.
  • Całość posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie polej kremem balsamicznym.

Porady

  • Bryndzę możesz zastąpić serem feta lub kozim.
  • Jeśli nie masz kremu balsamicznego możesz zrobić własny. W tym celu wlej do rondelka kilka łyżek octu balsamicznego, dodaj płaską łyżeczkę miodu i gotuj przez chwilę, aż sos się zredukuje i będzie gęsty.
  • Całość możesz posypać posiekanym koperkiem.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!