Carpaccio z buraków z bryndzą
Wegetariańskie carpaccio z buraków pięknie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Dodatek wyrazistej bryndzy oraz kremu balsamicznego dodaje całości niebanalnego charakteru.
Carpaccio z buraków z bryndzą
Składniki
- 4 buraczki
- 50 g bryndzy
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Buraczki ugotuj w osolonej wodzie.
- Buraczki obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie ułóż na talerzu.
- Na buraczki wysyp pokruszoną bryndzę.
- Całość posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie polej kremem balsamicznym.
Porady
- Bryndzę możesz zastąpić serem feta lub kozim.
- Jeśli nie masz kremu balsamicznego możesz zrobić własny. W tym celu wlej do rondelka kilka łyżek octu balsamicznego, dodaj płaską łyżeczkę miodu i gotuj przez chwilę, aż sos się zredukuje i będzie gęsty.
- Całość możesz posypać posiekanym koperkiem.
Zostaw komentarz