Pulled jackfruit

Czasami idąc do restauracji serwującej dania meksykańskie, np. burritos lub tacos, w menu można znaleźć pozycje dla wegetarian, gdzie zamiennikiem mięsa jest jackfruit (owoc chlebowca). W Polsce ciężko dostać świeży owoc, ale w sklepach coraz częściej można zaopatrzyć się w owoce zielonego/żółtego chlebowca w puszce. Przy odrobinie chęci i czasu możemy z niego przygotować różne dania, w tym szarpanego jackruita (pulled jackfruit), który coraz częściej w menu pojawia się zamiast szarpanej wieprzowiny lub wołowiny.

Pulled Jackfruit
Składniki
- 2 puszki zielonego jackfruita
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Jackfruita odsącz z zalewy i przepłucz po bieżącą wodą.
- Odkrój twardą część jackfruita, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
- Włóknistą część rozdziel w palcach.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Czosnek obierz.
- W miseczce wymieszaj olej, sos sojowy, ketchup, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy.
- Do miseczki dodaj przepuszczony przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, wymieszaj.
- Zawartość miseczki połącz z poszarpanym chlebowcem i dokładnie wymieszaj.
- Chlebowca rozłóż na papierze do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 40 minut.
Porady
- Szarpanego jackfruita podawaj w towarzystwie świeżych warzyw, ryżu, pieczonych ziemniaków oraz różnych sosób. Z powodzeniem zastąpi on mięso w burgerze, burrito lub tacos.
Zostaw komentarz