Leczo z piersią z indyka

leczo z piersią z indyka

Jednym z najbardziej typowych letnich dań obiadowych jest leczo. Do jego przygotowania używa się głównie papryki, cukinii oraz pomidorów. Tak samo jest w przypadku poniższego przepisu na leczo z piersią z indyka podawanego w towarzystwie kaszy pęczak. W tym konkretnym przepisie pomidory zostały zastąpione bardziej intensywnym koncentratem oraz dodającym całości słodyczy oraz lekkiej pikanterii ketchupem. W ten sposób leczo jest dobrze doprawione, a dodatek ziół prowansalskich, bazylii oraz soli i pieprzu tylko podkreśla aromat dania i wydobywa jego smak.

leczo z piersią z indyka

Leczo z piersią z indyka

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 35 mins
Danie Danie główne
Porcje 3 porcje
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • 450 g piersi z indyka
  • 2 cukinie (ok. 700 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz czarny
  • 40 g kaszy pęczak

Sposób przygotowania
 

  • Pierś z indyka umyj, osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • W garnku rozgrzej oliwę, dorzuć mięso i smaż przez 5 minut co pewien czas mieszając.
  • Cukinię umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę podobną wielkościowo do cukinii.
  • Do podsmażonego mięsa dodaj warzywa, posól i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Na koniec dodaj ketchup, koncentrat pomidorowy, bazylię, zioła prowansalskie i pieprz czarny. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Leczo podawaj z kaszą pęczak ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!