Leczo z piersią z indyka
Jednym z najbardziej typowych letnich dań obiadowych jest leczo. Do jego przygotowania używa się głównie papryki, cukinii oraz pomidorów. Tak samo jest w przypadku poniższego przepisu na leczo z piersią z indyka podawanego w towarzystwie kaszy pęczak. W tym konkretnym przepisie pomidory zostały zastąpione bardziej intensywnym koncentratem oraz dodającym całości słodyczy oraz lekkiej pikanterii ketchupem. W ten sposób leczo jest dobrze doprawione, a dodatek ziół prowansalskich, bazylii oraz soli i pieprzu tylko podkreśla aromat dania i wydobywa jego smak.
Leczo z piersią z indyka
Składniki
- 450 g piersi z indyka
- 2 cukinie (ok. 700 g)
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- bazylia
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz czarny
- 40 g kaszy pęczak
Sposób przygotowania
- Pierś z indyka umyj, osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę, dorzuć mięso i smaż przez 5 minut co pewien czas mieszając.
- Cukinię umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę podobną wielkościowo do cukinii.
- Do podsmażonego mięsa dodaj warzywa, posól i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
- Na koniec dodaj ketchup, koncentrat pomidorowy, bazylię, zioła prowansalskie i pieprz czarny. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Leczo podawaj z kaszą pęczak ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zostaw komentarz