Pulpeciki z indyka z sezamem

pulpeciki z indyka

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad inspirowany kuchnią azjatycką, jesteś w dobrym miejscu. Poniżej znajdziesz przepis na pulpeciki z indyka, które wraz z warzywami lub ryżem z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie. Ich przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż 30 minut. Wystarczy, że do mielonego mięsa z indyka dodasz czosnek, imbir, bułkę tartą oraz sos sojowy, a następnie całość doprawisz i wymieszasz. Z mięsnej masy wystarczy ulepić małe kulki, które następnie obsmaża się z każdej strony. Gdy się zrumienią zalewa się je sosem z miodu i sosu sojowego, doprawionego przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wystarczy chwila smażenia i pulpeciki gotowe.

Pulpeciki indycze najlepiej smakują w towarzystwie warzywnego tagliatelle. Do jego przygotowania potrzebujesz marchewki, pora oraz cukinii, które należy umyć, obrać i pokroić w cienkie paski, np. przy użyciu obieraczki. Następnie całość smaży się na oleju do woka lub czystym sezamowym (jeśli nie masz w domu żadnego z wymieniowych, możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego). Warzywa możesz też pokroić w cienkie słupki lub zrobić z nich warzywne spaghetti przy użyciu obieraczki do julienne. Całość, tuż przed podaniem, należy posypać sezamem oraz posiekaną cebulą dymką. Smacznego!

pulpeciki z indyka

Pulpeciki z indyka z sezamem i warzywami

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

Pulpeciki
  • 400 g mięsa mielonego z indyka (najlepiej z udźca)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru ok. 1 cm
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Warzywa
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • sól
  • pieprz
  • olej sezamowy
Sos
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 cebula dymka

Sposób przygotowania
 

Pulpeciki
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Do mięsa dodaj czosnek, imbir, bułkę tartą, sos sojowy i sezam. Dopraw całość solą, wymieszaj i przygotuj pulpeciki o wielkości orzecha włoskiego.
  • Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż do ich zbrązowienia.
Warzywa
  • Marchewkę obierz i potnij na cienkie wstążki.
    UWAGA! Ja w tym celu używam obieraczki.
  • Cukinię umyj i potnij na wstążki, analogicznie jak w przypadku marchewki.
  • Odetnij zieloną część pora, pozostałą umyj i zdejmij wierzchnią warstwę. Następnie potnij w długie i niezbyt grube wstążki.
  • Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj warzywa i smaż przez chwilę aż zrobią się wiotkie.
  • Na koniec warzywa posól i oprósz delikatnie pieprzem.
Sos
  • Cebulę dymkę umyj i posiekaj.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Wymieszaj sos sojowy, miód oraz czosnek.
  • Pulpeciki zalej powstałym sosem i smaż przez chwilę.
  • Gdy sos zmniejszy swoją objętość i obklei mięso, posyp całość sezamem i posiekaną dymką.
  • Pulpeciki podawaj wyłożone na przygotowanych warzywach.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!