Pulpeciki z indyka z sezamem
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad inspirowany kuchnią azjatycką, jesteś w dobrym miejscu. Poniżej znajdziesz przepis na pulpeciki z indyka, które wraz z warzywami lub ryżem z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie. Ich przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż 30 minut. Wystarczy, że do mielonego mięsa z indyka dodasz czosnek, imbir, bułkę tartą oraz sos sojowy, a następnie całość doprawisz i wymieszasz. Z mięsnej masy wystarczy ulepić małe kulki, które następnie obsmaża się z każdej strony. Gdy się zrumienią zalewa się je sosem z miodu i sosu sojowego, doprawionego przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wystarczy chwila smażenia i pulpeciki gotowe.
Pulpeciki indycze najlepiej smakują w towarzystwie warzywnego tagliatelle. Do jego przygotowania potrzebujesz marchewki, pora oraz cukinii, które należy umyć, obrać i pokroić w cienkie paski, np. przy użyciu obieraczki. Następnie całość smaży się na oleju do woka lub czystym sezamowym (jeśli nie masz w domu żadnego z wymieniowych, możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego). Warzywa możesz też pokroić w cienkie słupki lub zrobić z nich warzywne spaghetti przy użyciu obieraczki do julienne. Całość, tuż przed podaniem, należy posypać sezamem oraz posiekaną cebulą dymką. Smacznego!
Pulpeciki z indyka z sezamem i warzywami
Składniki
- 400 g mięsa mielonego z indyka (najlepiej z udźca)
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru ok. 1 cm
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 cukinia
- sól
- pieprz
- olej sezamowy
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 1 cebula dymka
Sposób przygotowania
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do mięsa dodaj czosnek, imbir, bułkę tartą, sos sojowy i sezam. Dopraw całość solą, wymieszaj i przygotuj pulpeciki o wielkości orzecha włoskiego.
- Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż do ich zbrązowienia.
- Marchewkę obierz i potnij na cienkie wstążki.UWAGA! Ja w tym celu używam obieraczki.
- Cukinię umyj i potnij na wstążki, analogicznie jak w przypadku marchewki.
- Odetnij zieloną część pora, pozostałą umyj i zdejmij wierzchnią warstwę. Następnie potnij w długie i niezbyt grube wstążki.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj warzywa i smaż przez chwilę aż zrobią się wiotkie.
- Na koniec warzywa posól i oprósz delikatnie pieprzem.
- Cebulę dymkę umyj i posiekaj.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Wymieszaj sos sojowy, miód oraz czosnek.
- Pulpeciki zalej powstałym sosem i smaż przez chwilę.
- Gdy sos zmniejszy swoją objętość i obklei mięso, posyp całość sezamem i posiekaną dymką.
- Pulpeciki podawaj wyłożone na przygotowanych warzywach.
Zostaw komentarz