Kurczak po azjatycku z ogórkiem
Ogórek z patelni brzmi oryginalnie? A co powiesz na to, aby dodać do niego jeszcze kurczaka? Poniżej znajdziesz przepis na danie w azjatyckim stylu, gdzie główne skrzypce gra kurczak w towarzystwie zielonego ogórka.
Kurczak po azjatycku z ogórkiem
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 cebula
- 2 cebule dymki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 50 ml wody
Sos
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 250 ml wody
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj mąkę, wodę i 1 łyżkę oleju, dodaj kurczaka i ponownie wymieszaj całość.
- Ogórka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Cebulę dymkę umyj pod bieżącą wodą, osusz, obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w plasterki.
- Rozgrzej w woku pozostały olej, smaż na nim kurczaka (wraz z całą zawartością miski) przez 2 minuty cały czas mieszając.
- Do kurczaka dodaj cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
- Dodaj sos, ogórka i smaż kolejne 2 minuty.
- Na koniec dodaj plasterki dymki, część możesz zachować do dekoracji.
Zostaw komentarz