Kurczak po azjatycku z ogórkiem

kurczak po azjatycku z ogórkiem

Ogórek z patelni brzmi oryginalnie? A co powiesz na to, aby dodać do niego jeszcze kurczaka? Poniżej znajdziesz przepis na danie w azjatyckim stylu, gdzie główne skrzypce gra kurczak w towarzystwie zielonego ogórka.

kurczak po azjatycku z ogórkiem

Kurczak po azjatycku z ogórkiem

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 cebula
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 50 ml wody
Sos
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania
 

  • Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
  • W misce wymieszaj mąkę, wodę i 1 łyżkę oleju, dodaj kurczaka i ponownie wymieszaj całość.
  • Ogórka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  • Cebulę dymkę umyj pod bieżącą wodą, osusz, obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w plasterki.
  • Rozgrzej w woku pozostały olej, smaż na nim kurczaka (wraz z całą zawartością miski) przez 2 minuty cały czas mieszając.
  • Do kurczaka dodaj cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
  • Dodaj sos, ogórka i smaż kolejne 2 minuty.
  • Na koniec dodaj plasterki dymki, część możesz zachować do dekoracji.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!