Kurczak z pędami bambusa i mlekiem kokosowym
Dania kuchni azjatyckiej są banalnie proste do przygotowania i można je przygotować z zaledwie kilku składników. Nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu. Wystarczy przysmażyć kurczaka, dodać do niego pokrojone warzywa, zalać mleczkiem kokosowym i doprawić przyprawami. Pyszne danie gotowe. Najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu.
Kurczak z pędami bambusa i mlekiem kokosowym
Składniki
- 1 pierś z kurczaka podwójna
- 1 czerwona papryka
- 150 g pędów bambusa bez zalewy
- 300 g mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki ziół tajskich
- 2 łyżki curry
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oczyść i pokrój w paski.
- Paski kurczaka obtocz w ziołach tajskich, soli i 1 łyżce curry.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- W woku rozgrzej olej sezamowy, wrzuć mięso i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Do kurczaka dodaj paprykę i smaż przez 2 minuty.
- Do kurczaka i papryki wrzuć pędy bambusa, wlej mleczko kokosowe, dodaj curry, sos chili oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Zostaw komentarz