Kurczak z pędami bambusa i mlekiem kokosowym

kurczak z pędami bambusa i mlekiem kokosowym

Dania kuchni azjatyckiej są banalnie proste do przygotowania i można je przygotować z zaledwie kilku składników. Nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu. Wystarczy przysmażyć kurczaka, dodać do niego pokrojone warzywa, zalać mleczkiem kokosowym i doprawić przyprawami. Pyszne danie gotowe. Najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu.

kurczak z pędami bambusa i mlekiem kokosowym

Kurczak z pędami bambusa i mlekiem kokosowym

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Danie główne
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pędów bambusa bez zalewy
  • 300 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżki ziół tajskich
  • 2 łyżki curry
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania
 

  • Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oczyść i pokrój w paski.
  • Paski kurczaka obtocz w ziołach tajskich, soli i 1 łyżce curry.
  • Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • W woku rozgrzej olej sezamowy, wrzuć mięso i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Do kurczaka dodaj paprykę i smaż przez 2 minuty.
  • Do kurczaka i papryki wrzuć pędy bambusa, wlej mleczko kokosowe, dodaj curry, sos chili oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!