Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mascarpone
Jeśli nie chcesz spędzić godzin na panierowaniu i smażeniu kotletów na obiad, możesz zamiast nich zrobić duszoną pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem mascarpone. Sam czas gotowania jest długi, ale przygotowanie wszystkich składników nie powinno zająć więcej niż 20 minut.
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mascarpone
Składniki
- 2 piersi z kurczaka podwójne
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150 g serka mascarpone
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta cukru
- 10 oliwek
- 4 gałązki świeżej bazylii
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Piersi oczyść, przetnij na kilka cienkich kotletów.
- Przyprawy wymieszaj w miseczce z olejem, a następnie natrzyj nimi kotlety i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej kurczaka aby był rumiany z obu stron.
- Kurczaka zdejmij z patelni a na jego miejsce wrzuć posiekaną cebulkę.
- Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek.
- Po kolejnej minucie wylej na patelnię pomidory z puszki, dolej bulion, dopraw według uznania oregano i słodką papryką.
- Gotuj całość przez 20 minut aby odparował nadmiar wody.
- Dodaj do pomidorów ser mascarpone i dokładnie wymieszaj.
- Do sosu wrzuć podsmażonego kurczaka i duś całość około 15 minut.
- Na koniec dodaj pokrojone w kawałki oliwki, a tuż przed podaniem posyp całość posiekaną bazylią.
Zostaw komentarz