Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mascarpone

pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mascarpone

Jeśli nie chcesz spędzić godzin na panierowaniu i smażeniu kotletów na obiad, możesz zamiast nich zrobić duszoną pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem mascarpone. Sam czas gotowania jest długi, ale przygotowanie wszystkich składników nie powinno zająć więcej niż 20 minut.

pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mascarpone

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mascarpone

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 40 mins
Marynowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 2 piersi z kurczaka podwójne
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g serka mascarpone
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta cukru
  • 10 oliwek
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania
 

  • Piersi oczyść, przetnij na kilka cienkich kotletów.
  • Przyprawy wymieszaj w miseczce z olejem, a następnie natrzyj nimi kotlety i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Czosnek obierz i posiekaj.
  • Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej kurczaka aby był rumiany z obu stron.
  • Kurczaka zdejmij z patelni a na jego miejsce wrzuć posiekaną cebulkę.
  • Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek.
  • Po kolejnej minucie wylej na patelnię pomidory z puszki, dolej bulion, dopraw według uznania oregano i słodką papryką.
  • Gotuj całość przez 20 minut aby odparował nadmiar wody.
  • Dodaj do pomidorów ser mascarpone i dokładnie wymieszaj.
  • Do sosu wrzuć podsmażonego kurczaka i duś całość około 15 minut.
  • Na koniec dodaj pokrojone w kawałki oliwki, a tuż przed podaniem posyp całość posiekaną bazylią.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!