Podudzia kurczaka pieczone w maśle orzechowym

podudzia kurczaka pieczone w maśle orzechowym

Kuchnia indyjska to mnogość przypraw i barw, to nią jest inspirowany poniższy przepis. Kurczak pieczony w maśle orzechowym wymieszanym z przyprawami jest soczysty, mocno orzechowy i niesamowicie pachnie. Można go jeść samego, w towarzystwie różnych sosów lub ryżu i sałatek.

podudzia kurczaka pieczone w maśle orzechowym

Podudzia kurczaka pieczone w maśle orzechowym

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 50 mins
Marynowanie 2 hrs 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 6 pałek z kurczaka
Pierwsza marynata
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1 garść kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna
Druga marynata
  • 2 łyżki masła orzechowego kremowego
  • 4 łyżki jogurtu gęstego
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania
 

  • Pałki kurczaka oskóruj, a następnie natnij w paru miejscach.
Pierwsza marynata
  • Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
  • Imbir obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  • Kolendrę umyj, osusz na ręczniku papierowym i bardzo drobno posiekaj.
  • Do miski wrzuć czosnek, imbir, kolendrę, wsyp sól i wyciśnij sok z jednej cytryny. Całość wymieszaj.
  • Powstałą marynatą natrzyj kurczaka i włóż do lodówki na 30 minut.
Druga marynata
  • Masło orzechowe wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy.
  • Wyciągnij kurczaka z lodówki, natrzyj powstałą masą, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C (termoobieg) i wstaw blaszkę z kurczakiem na 50 minut.

Porady

  • Wszystkie składniki pierwszej marynaty możesz zmiksować w malakserze.
  • Zamiast świeżego imbiru i kolendry (pierwsza marynata) możesz użyć suszonych przypraw – 1 łyżka suszonego imbiru, 1 łyżeczka kolendry.
  • W połowie pieczenia możesz posmarować kurczaka masłem klarowanym.
  • Podudzia podawaj z limonką i ulubionymi sosami.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!