Podudzia kurczaka pieczone w maśle orzechowym
Kuchnia indyjska to mnogość przypraw i barw, to nią jest inspirowany poniższy przepis. Kurczak pieczony w maśle orzechowym wymieszanym z przyprawami jest soczysty, mocno orzechowy i niesamowicie pachnie. Można go jeść samego, w towarzystwie różnych sosów lub ryżu i sałatek.
Podudzia kurczaka pieczone w maśle orzechowym
Składniki
- 6 pałek z kurczaka
Pierwsza marynata
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 1 garść kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1 cytryna
Druga marynata
- 2 łyżki masła orzechowego kremowego
- 4 łyżki jogurtu gęstego
- 2 łyżki serka mascarpone
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Pałki kurczaka oskóruj, a następnie natnij w paru miejscach.
Pierwsza marynata
- Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- Kolendrę umyj, osusz na ręczniku papierowym i bardzo drobno posiekaj.
- Do miski wrzuć czosnek, imbir, kolendrę, wsyp sól i wyciśnij sok z jednej cytryny. Całość wymieszaj.
- Powstałą marynatą natrzyj kurczaka i włóż do lodówki na 30 minut.
Druga marynata
- Masło orzechowe wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy.
- Wyciągnij kurczaka z lodówki, natrzyj powstałą masą, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C (termoobieg) i wstaw blaszkę z kurczakiem na 50 minut.
Porady
- Wszystkie składniki pierwszej marynaty możesz zmiksować w malakserze.
- Zamiast świeżego imbiru i kolendry (pierwsza marynata) możesz użyć suszonych przypraw – 1 łyżka suszonego imbiru, 1 łyżeczka kolendry.
- W połowie pieczenia możesz posmarować kurczaka masłem klarowanym.
- Podudzia podawaj z limonką i ulubionymi sosami.
Zostaw komentarz