Polędwiczka wieprzowa z boczniakami

polędwiczka wieprzowa z boczniakami

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to idealny pomysł na szybki obiad. Wystarczy przygotować śmietanowy sos grzybowy z boczniakami i usmażyć polędwiczki, a następnie wszystko ze sobą połączyć. Najlepiej całość podać w towarzystwie ziemniaków oraz surówki ze świeżych warzyw.

polędwiczka wieprzowa z boczniakami

Polędwiczka wieprzowa z boczniakami

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 500 g boczniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Boczniaki umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Polędwiczkę umyj, osusz, oczyść i pokrój w plasterki o grubości około 2cm.
  • Mięso posyp solą i pieprzem, a następnie usmaż na patelni aby zrumieniło się z każdej strony.
  • Polędwiczki zdejmij z patelni i osusz na ręczniku papierowym.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż.
  • Po chwili do cebuli dodaj pokrojone boczniaki i smaż aż odparuje cała woda.
  • Do cebuli i boczniaków wlej śmietankę, dopraw do smaku przyprawami.
  • Do sosu dodaj polędwiczki i gotuj przez kilka minut aby sos zgęstniał.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!