Polędwiczka wieprzowa z boczniakami
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to idealny pomysł na szybki obiad. Wystarczy przygotować śmietanowy sos grzybowy z boczniakami i usmażyć polędwiczki, a następnie wszystko ze sobą połączyć. Najlepiej całość podać w towarzystwie ziemniaków oraz surówki ze świeżych warzyw.
Polędwiczka wieprzowa z boczniakami
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 500 g boczniaków
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- natka pietruszki
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Boczniaki umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Polędwiczkę umyj, osusz, oczyść i pokrój w plasterki o grubości około 2cm.
- Mięso posyp solą i pieprzem, a następnie usmaż na patelni aby zrumieniło się z każdej strony.
- Polędwiczki zdejmij z patelni i osusz na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż.
- Po chwili do cebuli dodaj pokrojone boczniaki i smaż aż odparuje cała woda.
- Do cebuli i boczniaków wlej śmietankę, dopraw do smaku przyprawami.
- Do sosu dodaj polędwiczki i gotuj przez kilka minut aby sos zgęstniał.
Zostaw komentarz