Makaron z cukinią i kurczakiem

Latem mamy dostęp do ogromnej ilości świeżych warzyw oraz owoców. Warto z tego korzystać, uzupełniając nasze posiłki o sezonowe warzywa. Zachęcam do eksperymentowania i tworzenia własnych kompozycji, ale jeśli szukasz inspiracji na szybki wiosenno-letni obiad, służę pomocą. Poniżej znajdziesz przepis na makaron z cukinią, pieczarkami oraz kurczakiem. Aby go przygotować wystarczy ugotować ulubiony makaron. Następnie wymienione warzywa oraz kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Całość łączymy na patelni, doprawiamy i podajemy od razu po przygotowaniu. Kilka minut roboty i możemy się cieszyć letnim obiadem.

Makaron z cukinią i kurczakiem
Składniki
- 2 polędwiczki z kurczaka (ok. 100 g)
- 1 mała cukinia (ok. 200 g)
- 5 pieczarek (ok. 100 g)
- 60 g makaronu razowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w cząstki.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone warzywa i duś przez 2 minuty z dodatkiem ziół prowansalskich.
- W międzyczasie umyj i pokrój w kostkę polędwiczki z kurczaka.
- Polędwiczki obsyp ziołami prowansalskimi i pieprzem, a następnie dorzuć je do warzyw.
- Smaż wszystko do momentu zrumienienia kurczaka.
- Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj ugotowany wcześniej makaron i duś przez chwilę.
- Makaron podawaj od razu, posypany posiekaną natką pietruszki i świeżo zmieloną solą.
Jeden komentarz
Super przepis! danie mega w smaku!