Vermicelli z tofu i kielkami fasoli mung

vermicelli z tofu i kielkami fasoli mung

Kuchnia azjatycka zachwyca swoją prostotą, a osoby zapracowane mogą ją docenić również za czas jaki jest potrzebny na przygotowanie posiłku. Nie inaczej jest z poniższym przepisem. Najbardziej czasochłonną częścią jest pokrojenie oraz usmażenie kurczaka na złoty kolor.

vermicelli z tofu i kielkami fasoli mung

Vermicelli z tofu i kielkami fasoli mung

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Danie główne
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 200 g makaronu vermicelli
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 150 g tofu
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych bez soli
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypiorek
Sos
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka chili
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania
 

Sos
  • Szalotkę, czosnek oraz imbir obierz.
  • Paprykę chili umyj i wydrąż gniazdo nasienne,.
  • Wyciśnij sok z limonek.
  • W malakserze zblenduj wszystkie składniki na sos.
Makaron
  • Pierś z kurczaka oraz tofu pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
  • Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, odstaw na 2-3 minuty, a następnie odcedź.
  • Kiełki z fasoli opłucz i wyłóż na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru wody.
  • Szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj.
  • Orzeszki upraż na suchej patelni.
  • Jajka roztrzep przy użyciu widelca.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż przez kilka minut aby zrobił się lekko złoty z każdej strony.
  • Dodaj tofu, a po minucie dodaj makaron i zalej wszystko sosem.
  • Na patelnię wrzuć szczypiorek oraz kiełki, całość dokładnie wymieszaj.
  • Do makaronu wlej roztrzepane jajka i szybko wymieszaj.
  • Na koniec danie posyp podprażonymi orzeszkami.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!