Vermicelli z tofu i kielkami fasoli mung
Kuchnia azjatycka zachwyca swoją prostotą, a osoby zapracowane mogą ją docenić również za czas jaki jest potrzebny na przygotowanie posiłku. Nie inaczej jest z poniższym przepisem. Najbardziej czasochłonną częścią jest pokrojenie oraz usmażenie kurczaka na złoty kolor.
Vermicelli z tofu i kielkami fasoli mung
Składniki
- 200 g makaronu vermicelli
- 250 g piersi z kurczaka
- 150 g tofu
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 3 łyżki orzeszków ziemnych bez soli
- 2 jajka L
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypiorek
Sos
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka chili
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
Sos
- Szalotkę, czosnek oraz imbir obierz.
- Paprykę chili umyj i wydrąż gniazdo nasienne,.
- Wyciśnij sok z limonek.
- W malakserze zblenduj wszystkie składniki na sos.
Makaron
- Pierś z kurczaka oraz tofu pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
- Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, odstaw na 2-3 minuty, a następnie odcedź.
- Kiełki z fasoli opłucz i wyłóż na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru wody.
- Szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj.
- Orzeszki upraż na suchej patelni.
- Jajka roztrzep przy użyciu widelca.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż przez kilka minut aby zrobił się lekko złoty z każdej strony.
- Dodaj tofu, a po minucie dodaj makaron i zalej wszystko sosem.
- Na patelnię wrzuć szczypiorek oraz kiełki, całość dokładnie wymieszaj.
- Do makaronu wlej roztrzepane jajka i szybko wymieszaj.
- Na koniec danie posyp podprażonymi orzeszkami.
Zostaw komentarz