Bigos z cukinii

bigos z cukinii

Bigos z cukinii jest równie smaczny jak ten zrobiony z kapusty, dlatego warto go przetestować. Poniższe proporcje są dostosowane do nieco przerośniętej cukinii z ogrodu, a nie małych cukinii ze sklepu. Jeśli nie jesz mięsa, nie musisz dodawać do bigosu kiełbasy i wtedy otrzymasz w pełni wegetariańskie danie.

bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Przygotowanie 25 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Danie główne
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 4 kiełbaski śląskie
  • 1 cukinia (średniej wielkości)
  • 3 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Przysmażoną cebulę dorzuć do garnka ze startą cukinią i marchewką.
  • Na patelni po cebuli podsmaż pokrojone w kostkę kiełbaski, a następnie dorzucić do cukinii.
  • Całość posól, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe i pieprz), a następnie duś na małym ogniu przez mniej więcej 15 minut.
  • Pomidory obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Duś całość jeszcze przez chwilę, od czasu do czasu mieszając.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!