Bigos z cukinii
Bigos z cukinii jest równie smaczny jak ten zrobiony z kapusty, dlatego warto go przetestować. Poniższe proporcje są dostosowane do nieco przerośniętej cukinii z ogrodu, a nie małych cukinii ze sklepu. Jeśli nie jesz mięsa, nie musisz dodawać do bigosu kiełbasy i wtedy otrzymasz w pełni wegetariańskie danie.
Bigos z cukinii
Składniki
- 4 kiełbaski śląskie
- 1 cukinia (średniej wielkości)
- 3 pomidory
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cukinię umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Przysmażoną cebulę dorzuć do garnka ze startą cukinią i marchewką.
- Na patelni po cebuli podsmaż pokrojone w kostkę kiełbaski, a następnie dorzucić do cukinii.
- Całość posól, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe i pieprz), a następnie duś na małym ogniu przez mniej więcej 15 minut.
- Pomidory obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Duś całość jeszcze przez chwilę, od czasu do czasu mieszając.
Zostaw komentarz