Pulpeciki z ricottą

Przygotowanie pulpecików zazwyczaj zajmuje mało czasu. Wystarczy wymieszać mięso mielone z różnymi składnikami, a następnie uformować kulki i podsmażyć je na złoty kolor. Nie inaczej jest w przypadku pulpecików z ricottą. Dodatek włoskiego sera sprawia, że pulpeciki są bardzo soczyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują w towarzystwie delikatnego sosu pomidorowego oraz makaronu.

Pulpeciki wieprzowe z ricottą
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 250 g serka ricotta
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula mała
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Sos pomidorowy
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki cukru
- suszone pomidory (przyprawa)
- papryka chili
- oregano
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, a następnie lekko podsmaż na łyżeczce oleju.
- Pod koniec smażenia dorzuć na patelnię czosnek.
- W misce wymieszaj mięso mielone z ricottą, jajkiem, bułką tartą, czosnkiem, cebulą i dopraw całość do smaku.
- Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzej olej i przysmaż pulpeciki, aby były rumiane z każdej strony.
Sos pomidorowy
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż wraz z czosnkiem na łyżeczce oleju.
- Do garnka wlej passatę, dorzuć cebulę i czosnek, a następnie dopraw według gustu.
- Sos podgrzej, a następnie umieść w nim pulpeciki. Gotuj przez 3-4 minuty.
Porady
- Pulpeciki możesz podawać z makaronem.
Zostaw komentarz