Pulpeciki z ricottą

pulpeciki z ricottą

Przygotowanie pulpecików zazwyczaj zajmuje mało czasu. Wystarczy wymieszać mięso mielone z różnymi składnikami, a następnie uformować kulki i podsmażyć je na złoty kolor. Nie inaczej jest w przypadku pulpecików z ricottą. Dodatek włoskiego sera sprawia, że pulpeciki są bardzo soczyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują w towarzystwie delikatnego sosu pomidorowego oraz makaronu.

pulpeciki z ricottą

Pulpeciki wieprzowe z ricottą

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 250 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula mała
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Sos pomidorowy
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • ½ łyżeczki cukru
  • suszone pomidory (przyprawa)
  • papryka chili
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania
 

  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, a następnie lekko podsmaż na łyżeczce oleju.
  • Pod koniec smażenia dorzuć na patelnię czosnek.
  • W misce wymieszaj mięso mielone z ricottą, jajkiem, bułką tartą, czosnkiem, cebulą i dopraw całość do smaku.
  • Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Na patelni rozgrzej olej i przysmaż pulpeciki, aby były rumiane z każdej strony.
Sos pomidorowy
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż wraz z czosnkiem na łyżeczce oleju.
  • Do garnka wlej passatę, dorzuć cebulę i czosnek, a następnie dopraw według gustu.
  • Sos podgrzej, a następnie umieść w nim pulpeciki. Gotuj przez 3-4 minuty.

Porady

  • Pulpeciki możesz podawać z makaronem.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!