Schab w jabłkach
Schab można przyrządzić na setki sposobów. Poniżej znajdziesz prosty przepis na schab w jabłkach duszony w białym winie. Wyjątkowo prosty w przygotowaniu, ponieważ nie musisz go specjalnie oprawiać, zawijać w roladki lub panierować. Wystarczy pokroić mięso w plastry, rozbić je, oprószyć solą i pieprzem, a następnie przysmażyć na złoty kolor. W międzyczasie można umyć jabłka, pokroić w cząstki (tutaj radzę pokroić je w nieco grubsze plastry, aby za szybko się nie rozgotowały) i podsmażyć na maśle. Następnie jabłka należy zalać białym winem, dodać wcześniej podsmażone kotlety i dusić pod przykryciem. Tak przygotowany schab najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków.
Schab w jabłkach
Składniki
- 400 g schabu wieprzowego
- 3 jabłka
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Schab umyj i pokrój plastry o grubości mniej więcej 2 cm.
- Schab rozbij na kotlety, oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i wyłóż kolety.
- Kotlety smaż z obu stron aż do zrumienienia, a następnie przełóż na talerz.
- Jabłka dokładnie umyj, rozkrój, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cząstki.
- Na patelnię wrzuć masło i gdy się roztopi dodaj pokrojone jabłka.
- Jabłka smaż aż zmiękną, około 5 minut w zależności od grubości cząstek.
- Jabłka zalej winem, dodaj do nich kotlety i duś je na średnim ogniu przez 15 minut z każdej ze stron.
Porady
- Białe wino możesz zastąpić szklanką jasnego piwa.
Zostaw komentarz