Schab w mascarpone z pieczarkami

schab w mascarpone z pieczarkami

Zamiast klasycznych schabowych możesz podać swoim bliskim klasyczne roladki lub schab duszony w sosie z mascarpone, musztardy z dodatkiem pieczarek. Idealnie pasuje do kaszy gryczanej lub ugotowanych młodych ziemniaków i surówki.

schab w mascarpone z pieczarkami

Schab w mascarpone z pieczarkami

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 2 plastry schabu bez kości
  • 4 pieczarki małe
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Schab rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie posyp z dwóch stron solą i pieprzem.
  • Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Schab obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, a następnie przełóż na talerz.
  • Na patelnię po schabie wrzuć pieczarki, smaż przez 4 minuty.
  • Do pieczarek wlej wodę, dodaj musztardę i serek maskarpone, dokładnie wymieszaj.
  • Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i dodaj podsmażony schab.
  • Zawartość patelni duś pod przykryciem przez 10 minut.
  • Zdejmij pokrywkę z patelni i smaż całość przez kilka minut, aby sos zgęstniał.

Porady

  • Podawaj w towarzystwie kaszy gryczanej lub ugotowanych ziemniaków.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!