Schab w mascarpone z pieczarkami
Zamiast klasycznych schabowych możesz podać swoim bliskim klasyczne roladki lub schab duszony w sosie z mascarpone, musztardy z dodatkiem pieczarek. Idealnie pasuje do kaszy gryczanej lub ugotowanych młodych ziemniaków i surówki.
Schab w mascarpone z pieczarkami
Składniki
- 2 plastry schabu bez kości
- 4 pieczarki małe
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Schab rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie posyp z dwóch stron solą i pieprzem.
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Schab obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, a następnie przełóż na talerz.
- Na patelnię po schabie wrzuć pieczarki, smaż przez 4 minuty.
- Do pieczarek wlej wodę, dodaj musztardę i serek maskarpone, dokładnie wymieszaj.
- Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i dodaj podsmażony schab.
- Zawartość patelni duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Zdejmij pokrywkę z patelni i smaż całość przez kilka minut, aby sos zgęstniał.
Porady
- Podawaj w towarzystwie kaszy gryczanej lub ugotowanych ziemniaków.
Zostaw komentarz