Wieprzowina z tofu
Dania z kuchni azjatyckiej robi się ekspresowo. Wystarczy pokroić warzywa, dodać pokrojone mięso, a następnie doprawić i przysmażyć w woku. Nie inaczej jest z poniższym przepisem. Do jego przygotowania możesz wykorzystać mięso mielone z szynki wieprzowej, co jeszcze bardziej przyspiesza cały proces, bo nie trzeba kroić mięsa.
Wieprzowina z tofu
Składniki
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 200 g tofu
- 100 g zielonego groszku
- 2 łyżki pasty sambal
- 1 cebula duża
- 4 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- 8 łyżek oleju rzepakowego
Sos
- 250 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
- Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę dymkę umyj, obierz i pokrój wraz ze szczypiorkiem w paski.
- Tofu pokrój w 1cm kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek i imbir.
- Po minucie dodaj cebulę.
- Po kolejnej minucie dodaj mięso mielone i pastę sambal. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż przez 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając i starając się rozdrobnić mięso.
- Wymieszaj składniki sosu i wlej na patelnię, zagotuj.
- Do mięsa dorzuć groszek i tofu, wymieszaj i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
- Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dorzuć do mięsa cebulę dymkę i ponownie zamieszaj. Jasną część możesz zostawić aby ozdobić danie przed podaniem.
Zostaw komentarz