Wieprzowina z tofu

wieprzowina z tofu

Dania z kuchni azjatyckiej robi się ekspresowo. Wystarczy pokroić warzywa, dodać pokrojone mięso, a następnie doprawić i przysmażyć w woku. Nie inaczej jest z poniższym przepisem. Do jego przygotowania możesz wykorzystać mięso mielone z szynki wieprzowej, co jeszcze bardziej przyspiesza cały proces, bo nie trzeba kroić mięsa.

wieprzowina z tofu

Wieprzowina z tofu

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Danie główne
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g tofu
  • 100 g zielonego groszku
  • 2 łyżki pasty sambal
  • 1 cebula duża
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
Sos
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania
 

  • Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Czosnek obierz i posiekaj.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę dymkę umyj, obierz i pokrój wraz ze szczypiorkiem w paski.
  • Tofu pokrój w 1cm kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek i imbir.
  • Po minucie dodaj cebulę.
  • Po kolejnej minucie dodaj mięso mielone i pastę sambal. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż przez 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając i starając się rozdrobnić mięso.
  • Wymieszaj składniki sosu i wlej na patelnię, zagotuj.
  • Do mięsa dorzuć groszek i tofu, wymieszaj i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
  • Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dorzuć do mięsa cebulę dymkę i ponownie zamieszaj. Jasną część możesz zostawić aby ozdobić danie przed podaniem.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!