Paski wołowiny z marchewką
Jeśli lubisz wołowinę i kuchnię azjatycką to poniższe połączenie powinno Ci przypaść do gustu. Soczysta i aromatyczna wołowina w towarzystwie równie aromatycznej marchewki z dodatkiem imbiru i czosnku smakuje wyśmienicie.
Paski wołowiny z marchewką
Składniki
- 400 g polędwicy wołowej
- 1 marchewka
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki wody
- płatki chili
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania
- Wołowinę oczyść z tłuszczu i pokrój w słupki o grubości 0,5 cm.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Imbir obierz i posiekaj.
- Marchewkę obierz i pokrój w słupki.
- Cebulę dymkę umyj, osusz, obierz i pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z solą oraz białym pieprzem.
- Do miski wrzuć mięso, obtocz i otrząśnij z jej nadmiaru.
- W woku rozgrzej olej rzepakowy.
- Na rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż aż się zrumieni.
- Po usmażeniu odłóż mięso na talerz.
- Do woka wrzuć imbir, czosnek, cebulę dymkę oraz marchewkę.
- Po minucie dodaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy, ocet, pieprz i 3 łyżki wody.
- Do warzyw dodaj usmażone wcześniej mięso, dodaj płatki chili i wymieszaj.
Porady
- Mięso podawaj w towarzystwie ryżu.
Zostaw komentarz