Paski wołowiny z marchewką

paski wołowiny z marchewką

Jeśli lubisz wołowinę i kuchnię azjatycką to poniższe połączenie powinno Ci przypaść do gustu. Soczysta i aromatyczna wołowina w towarzystwie równie aromatycznej marchewki z dodatkiem imbiru i czosnku smakuje wyśmienicie.

paski wołowiny z marchewką

Paski wołowiny z marchewką

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 1 marchewka
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule dymki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki wody
  • płatki chili
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Wołowinę oczyść z tłuszczu i pokrój w słupki o grubości 0,5 cm.
  • Czosnek obierz i posiekaj.
  • Imbir obierz i posiekaj.
  • Marchewkę obierz i pokrój w słupki.
  • Cebulę dymkę umyj, osusz, obierz i pokrój w plasterki.
  • W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z solą oraz białym pieprzem.
  • Do miski wrzuć mięso, obtocz i otrząśnij z jej nadmiaru.
  • W woku rozgrzej olej rzepakowy.
  • Na rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż aż się zrumieni.
  • Po usmażeniu odłóż mięso na talerz.
  • Do woka wrzuć imbir, czosnek, cebulę dymkę oraz marchewkę.
  • Po minucie dodaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy, ocet, pieprz i 3 łyżki wody.
  • Do warzyw dodaj usmażone wcześniej mięso, dodaj płatki chili i wymieszaj.

Porady

  • Mięso podawaj w towarzystwie ryżu.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!