Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco
Wyjątkowo prosta sałatka, która przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom ryb. Połączenie łososia wędzonego na gorąco z wiosennymi warzywami oraz sosem musztardowo-miodowym już brzmi dobrze. Do przygotowania sałatki potrzebne są pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, dowolna sałata (osobiście najczęściej używam mieszanki sałat z rukolą, cykorią, sałatą lodową itp.), cebula dymka oraz wędzony łosoś. Całość dopełnia sos przygotowany z musztardy, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek doprawiony pieprzem i solą. Następnie wszystko należy wymieszać i sałatka z wędzonym łososiem gotowa!
Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco
Składniki
- 80 g łososia wędzonego na gorąco
- 80 g mieszanki sałat
- 5 pomidorków koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- 1 cebula dymka
- 3 łyżeczki pestek dyni
Sos musztardowo-miodowy
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Sałatę umyj i osusz na ręcznikach papierowych. Umieść ją w dużej misce.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w półplasterki, a następnie dorzuć do sałaty.
- Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół, a następnie dodaj do miski.
- Łososia porwij na mniejsze kawałki i dorzuć do pozostałych składników.
- Cebulę wraz ze szczypiorkiem umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie polej sałatkę.
- Sałatkę ozdób pokrojoną cebulką oraz pestkami dyni.
Porady
- Jeśli chcesz, możesz podgrzać łososia na patelni grillowej lub teflonowej bez użycia tłuszczu, a następnie pokroić.
- Opcjonalnie możesz podprażyć pestki dyni na suchej patelni.
- Zamiast pomidorków koktajlowych możesz dodać jednego dużego pomidora pokrojonego na kawałki.
Zostaw komentarz