Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym

Zapiekanki makaronowe mają kilka zalet – przygotowuje się je w ekspresowym tempie, można zrobić dowolną ilość na dowolną ilość osób w jednym momencie, zawsze wychodzą. Nie inaczej jest z zapiekanką makaronową z cukinią i mięsem mielonym, na którą znajdziesz przepis poniżej.

Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym
Składniki
- 200 g makaronu
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- ½ szklanki bulionu
- 1 cukinia średniej wielkości
- ½ szklanki startego parmezanu
- ⅔ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Sos
- 200 g śmietanki 30%
- 1 serek topiony śmietankowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Cukinię obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w plasterki o grubości około 3 mm.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
- Dodaj mięso mielone i smaż cały czas je mieszając oraz rozdrabniając.
- Gdy mięso będzie podsmażone, dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, tymianek), wymieszaj i smaż przez 5 minut.
- Na patelnię wlej bulion, zagotuj i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Na makaron wyłóż mięso.
- Przygotuj sos – wszystkie składniki sosu umieść w garnku i podgrzewaj cały czas mieszając aż do ich rozpuszczenia.
- Połowę sosu wylej na mięso, wyłóż na nie pokrojoną wcześniej cukinię i wylej resztę sosu.
- Całość posyp startym parmezanem.
- Na patelni rozpuść masło, gdy zacznie skwierczeć dodaj bułkę tartą i wymieszaj.
- Podsmażoną bułkę wyłóż na zapiekankę i piecz całość przez 20 minut w temperaturze 190°C (góra-dół).
Zostaw komentarz