Zupa czosnkowo-jajeczna
Zupę czosnkową można przygotować na setki sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na zupę czosnkową z pomidorami oraz… jajkami. Do jej przygotowania potrzebujesz miękiszu z kajzerek, pomidorów, czosnku, jajek oraz wywaru warzywnego lub zrobionego z kostki rosołowej. Czosnek należy obrać, przepuścić przez praskę i lekko podsmażyć. Do czosnku dodaje się pozostałe składniki i gotuje. Na sam koniec, do gorącej zupy, wlewa się cienkim strumieniem roztrzepane jajko. Tuż przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Zupa czosnkowo-jajeczna
Składniki
- 6 ząbków czosnku
- 4 kajzerki
- 2 jajka
- 3 pomidory
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 kostka rosołowa
- 1 l wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Pomidory sparz, obierz i posiekaj.
- Z kajzerek wyciągnij miękisz.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż na nim czosnek.
- Na patelnię wysyp miękisz z bułek i smaż przez 3-4 minuty, aby się zarumienił.
- Zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj posiekane pomidory, wodę, kostkę rosołową i przyprawy.
- Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 30 minut.
- Natkę pietruszki przepłucz pod bieżącą wodą i posiekaj.
- Roztrzep jajka, a następnie wlewaj je cienkim strumieniem do zupy.
- Zupę gotuj przez 2-3 minuty.
- Gotową zupę rozlej do talerzy i posyp posiekaną natką.
Zostaw komentarz