Zupa czosnkowo-jajeczna

zupa czosnkowo-jajeczna

Zupę czosnkową można przygotować na setki sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na zupę czosnkową z pomidorami oraz… jajkami. Do jej przygotowania potrzebujesz miękiszu z kajzerek, pomidorów, czosnku, jajek oraz wywaru warzywnego lub zrobionego z kostki rosołowej. Czosnek należy obrać, przepuścić przez praskę i lekko podsmażyć. Do czosnku dodaje się pozostałe składniki i gotuje. Na sam koniec, do gorącej zupy, wlewa się cienkim strumieniem roztrzepane jajko. Tuż przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

zupa czosnkowo-jajeczna

Zupa czosnkowo-jajeczna

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Zupa
Porcje 2 duże porcje

Składniki
  

  • 6 ząbków czosnku
  • 4 kajzerki
  • 2 jajka
  • 3 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania
 

  • Pomidory sparz, obierz i posiekaj.
  • Z kajzerek wyciągnij miękisz.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż na nim czosnek.
  • Na patelnię wysyp miękisz z bułek i smaż przez 3-4 minuty, aby się zarumienił.
  • Zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj posiekane pomidory, wodę, kostkę rosołową i przyprawy.
  • Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 30 minut.
  • Natkę pietruszki przepłucz pod bieżącą wodą i posiekaj.
  • Roztrzep jajka, a następnie wlewaj je cienkim strumieniem do zupy.
  • Zupę gotuj przez 2-3 minuty.
  • Gotową zupę rozlej do talerzy i posyp posiekaną natką.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!