Zupa krem z buraka i suszonych śliwek

zupa krem z buraka

W Polsce najbardziej znaną zupą z buraków jest barszcz czerwony, ale można z nich zrobić o wiele więcej dań, sałatek, przekąsek lub zup. Poniżej znajduje się przepis na krem z buraka z suszonymi śliwkami lekko zabielony mlekiem kokosowym. Sama zupa została zagęszczona kaszą jaglaną i urozmaicona pestkami granatu. Papryka chili dodała trochę pikanterii, a miód słodyczy. Całość idealnie balansuje sok z cytryny oraz ocet balsamiczny.

zupa krem z buraka

Zupa krem z buraka z suszonymi śliwkami

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 2 hrs
Danie Zupa
Porcje 4 porcje
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • 2 buraki (około 0,5kg)
  • ½ granatu
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml mleka kokosowego
  • szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut.
    UWAGA! Aby pozbyć się goryczki najpierw upraż ją na patelni, a następnie przepłucz zimną wodą.
  • Buraki umyj i owiń folią. Następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po około 90 minutach powinny być miękkie.
  • Po około 90 minutach sprawdź czy buraki są miękkie. Jeśli tak wyciągnij je i ostudź.
  • Ostudzone buraki obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Papryczkę chili umyj, przekrój i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój ją w półplasterki.
  • W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek i papryczkę. Smaż przez około 3 minuty, cały czas mieszając.
  • Do cebuli dodaj buraki, suszone śliwki, ocet balsamiczny, miód, sól oraz pieprz. Smaż całość przez 3 minuty.
  • Do buraków wlej bulion oraz mleczko kokosowe. Całość gotuj przez 15 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny oraz kaszę jaglaną.
  • Gotową zupę zmiksuj i podawaj posypaną granatem.

Porady

  • Zamiast prażyć kaszę jaglaną na patelni, możesz ją przepłukać gorącą wodą, a następnie zimną.
  • Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz do niej dodać więcej wody.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!