Zupa krem z buraka i suszonych śliwek
W Polsce najbardziej znaną zupą z buraków jest barszcz czerwony, ale można z nich zrobić o wiele więcej dań, sałatek, przekąsek lub zup. Poniżej znajduje się przepis na krem z buraka z suszonymi śliwkami lekko zabielony mlekiem kokosowym. Sama zupa została zagęszczona kaszą jaglaną i urozmaicona pestkami granatu. Papryka chili dodała trochę pikanterii, a miód słodyczy. Całość idealnie balansuje sok z cytryny oraz ocet balsamiczny.
Zupa krem z buraka z suszonymi śliwkami
Składniki
- ½ szklanki suszonych śliwek
- 2 buraki (około 0,5kg)
- ½ granatu
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki miodu
- 150 ml mleka kokosowego
- 2½ szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. UWAGA! Aby pozbyć się goryczki najpierw upraż ją na patelni, a następnie przepłucz zimną wodą.
- Buraki umyj i owiń folią. Następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po około 90 minutach powinny być miękkie.
- Po około 90 minutach sprawdź czy buraki są miękkie. Jeśli tak wyciągnij je i ostudź.
- Ostudzone buraki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Papryczkę chili umyj, przekrój i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój ją w półplasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek i papryczkę. Smaż przez około 3 minuty, cały czas mieszając.
- Do cebuli dodaj buraki, suszone śliwki, ocet balsamiczny, miód, sól oraz pieprz. Smaż całość przez 3 minuty.
- Do buraków wlej bulion oraz mleczko kokosowe. Całość gotuj przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny oraz kaszę jaglaną.
- Gotową zupę zmiksuj i podawaj posypaną granatem.
Porady
- Zamiast prażyć kaszę jaglaną na patelni, możesz ją przepłukać gorącą wodą, a następnie zimną.
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz do niej dodać więcej wody.
Zostaw komentarz