Zupa krem z cukinii i wędzonego łososia
Cukinia to typowo letnie warzywo, z którego można zrobić dosłownie wszystko. Można ją zapiekać, dusić, zrobić z niej makaron warzywny, bigos lub sałatkę, ale też doskonale nadaje się do przyrządzenia zupy. Poniżej znajdziesz przepis na zupę krem z cukinii, która dzięki dodatkowi wędzonego łososia zyskała mocno na wyrazistości i charakterze. W największym uproszczeniu, wystarczy pokroić cebulę, czosnek, ziemniaki oraz cukinię. Wszystkie warzywa należy gotować w bulionie do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Następnie całość blenduje się do uzyskania jak najbardziej jednolitej konsystencji, dodaje jogurt naturalny i miesza. Tuż przed podaniem na wierzchu należy ułożyć pokrojonego w kawałki łososia. Jeśli masz w domu świeże oregano, możesz nim przyozdobić zupę z cukinii i gotowe. Smacznego!
Zupa krem z cukinii z łososiem
Składniki
- 400 g cukinii
- 2 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 2½ szklanki bulionu warzywnego
- 3½ łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj do niej cebulę i czosnek.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę, dodaj do czosnku i cebuli. Smaż całość przez 5 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Zagotuj bulion, dodaj do niego ziemniaki i gotuj przez chwilę.
- Do bulionu dodaj warzywa z patelni, dopraw i gotuj przez 15 minut.
- Zupę zblenduj na jednolity krem, dodaj jogurt i wymieszaj.
- Zupę podawaj z wędzonym łososiem.
Porady
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta możesz do niej dodać wodę.
Zostaw komentarz