Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym

zupa krem z kalafiora z serkiem topionym

Szybka, niezawodna i bardzo sycąca, taka jest zupa krem z kalafiora z dodatkiem serka topionego. Jej przygotowanie jest wręcz banalnie proste i nie powinno sprawić nikomu problemu. Na początku należy umyć kalafiora, pokroić go w różyczki i ugotować w bulionie warzywnym lub z kostki rosołowej. Gdy kalafior będzie miękki, należy go zmiksować z serkiem topionym, a następnie doprawić. Na koniec do zupy dodaje się posiekane zioła, np. natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek.

zupa krem z kalafiora z serkiem topionym

Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Zupa
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 1 kalafior
  • 2 opakowania serka topionego (kremowego)
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Kalafior umyj pod bieżącą wodą, podziel na różyczki i ugotuj w wodzie z kostką rosołową.
  • Gdy kalafior będzie miękki, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj całość na jednolity krem.
  • Do zupy dodaj pokruszony serek topiony i mieszaj aż do jego rozpuszczenia. Możesz też użyć blendera, aby go dokładnie rozprowadzić.
  • Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do zupy.
  • Koperek umyj, posiekaj i również dodaj do zupy.
  • Dopraw całość do smaku.

Porady

  • Do zupy możesz dodać gałkę muszkatołową i/lub posiekany szczypiorek.
  • Zupę krem podawaj z grzankami.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!