Zupa serowa
Przepisów na zupy serowe są setki. Poniżej znajdziesz na jeden z najprostszych, najszybszych i wymagającej minimalnej liczby składników kremów serowych. Do jego przygotowania potrzebujesz bazy, czyli rosołu, wywaru warzywnego lub z kostki rosołowej. Do bazy dodajesz śmietanę wymieszaną z mąką, aby zagęścić zupę. Na sam koniec dodajesz starty ser oraz pokruszony serek topiony i mieszasz do całkowitego połączenia składników. Aby przełamać serowy smak, do zupy możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek oraz obowiązkowo grzanki.
Zupa serowa
Składniki
- 1,7 l rosołu
- 125 ml śmietany 12%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek żółtego sera np. goudy
- 1 opakowanie serka topionego kremowego lub o smaku śmietankowym
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Śmietanę wyjmij z lodówki, aby miała temperaturę pokojową.
- Do śmietany dodaj mąkę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Rosół zagotuj.
- Aby uniknąć zważenia, do śmietany dodawaj stopniowo gorący rosół i mieszaj.
- Gdy temperatura śmietany będzie wyższa, stopniowo dolewaj ją do rosołu. UWAGA! Pamiętaj, aby cały czas mieszać rosół.
- Doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij z ognia.
- Do zupy dodaj starty ser żółty oraz pokruszony serek topiony.
- Zupę mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Zupę serową podawaj gorącą, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Porady
- Jeśli nie masz czasu, rosół możesz zastąpić wywarem z kostki rosołowej.
- Szczypiorek możesz zastąpić posiekaną natką pietruszki.
- Zupę serową najlepiej podawać w towarzystwie grzanek.
- Jeśli w zupie pojawią się grudki (źle wymieszasz śmietanę z mąką, albo ser się nie rozpuści), użyj blendera i miksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zostaw komentarz