Zupa z czerwonej soczewicy
Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, częściej sięgamy po rozgrzewające napoje lub dania. Dobrym przykładem zupy na jesienne lub zimowe dni jest zupa z czerwonej soczewicy. Do jej przygotowania potrzebujesz soczewicę, puszkę krojonych pomidorów, koncentrat pomidorowy, cebulę, cytrynę i czosnek. Całości pikanterii dodaje mieszanka rozgrzewających przypraw – kurkumy, curry, cynamonu, imbiru i papryki chili.
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 litr wody
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- sól
- papryka ostra
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
- Czosnek obierz, przepuść przez praskę i dodaj do cebuli.
- Do czosnku i cebuli dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj.
- Do garnka wrzuć pozostałe składniki z wyjątkiem wiórek kokosowych (pomidory krojone, soczewicę czerwoną, koncentrat, wodę i sok z cytryny).
- Gotuj całość do momentu aż soczewica będzie miękka, czyli około 25 minut.
- Wiórki kokosowe podpraż na patelni.
- Każdą porcję zupy ozdób wiórkami.
Porady
- Suszony imbir możesz zastąpić łyżeczką świeżo startego imbiru.
Zostaw komentarz