Zupa z czerwonej soczewicy

zupa z czerwonej soczewicy

Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, częściej sięgamy po rozgrzewające napoje lub dania. Dobrym przykładem zupy na jesienne lub zimowe dni jest zupa z czerwonej soczewicy. Do jej przygotowania potrzebujesz soczewicę, puszkę krojonych pomidorów, koncentrat pomidorowy, cebulę, cytrynę i czosnek. Całości pikanterii dodaje mieszanka rozgrzewających przypraw – kurkumy, curry, cynamonu, imbiru i papryki chili.

zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Zupa
Porcje 4 porcje
Kalorie 260 kcal

Składniki
  

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 litr wody
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sól
  • papryka ostra

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
  • Czosnek obierz, przepuść przez praskę i dodaj do cebuli.
  • Do czosnku i cebuli dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj.
  • Do garnka wrzuć pozostałe składniki z wyjątkiem wiórek kokosowych (pomidory krojone, soczewicę czerwoną, koncentrat, wodę i sok z cytryny).
  • Gotuj całość do momentu aż soczewica będzie miękka, czyli około 25 minut.
  • Wiórki kokosowe podpraż na patelni.
  • Każdą porcję zupy ozdób wiórkami.

Porady

  • Suszony imbir możesz zastąpić łyżeczką świeżo startego imbiru.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!