Zupa z zielonej soczewicy
Soczewicę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Można użyć jej jako nadzienia do pasztecików, zrobić z niej pastę do kanapek lub ugotować zupę. Poniżej znajdziesz przepis na zupę z zielonej soczewicy, która jest tania, bardzo łatwa do przygotowania i zawsze wychodzi. Na początku należy opłukać samą soczewicę, wrzucić do bulionu warzywnego (lub wody z kostkami rosołowymi) i gotować aż będzie półmiękka. W międzyczasie można obrać warzywa – cebulę posiekać i zeszklić na patelni, marchewki zetrzeć na tarce i dorzucić do cebuli. Zawartość patelni wymieszaj z koncentratem pomidorowym, papryką ostrą i smaż przez chwilę. Następnie dodaj do półmiękkiej soczewicy i gotuj do momentu, w którym wszystkie warzywa będą miękkie. Gotową zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupa z zielonej soczewicy
Składniki
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 szczypta majeranku
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą.
- Do bulionu dodaj soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj całość aż do momentu, w którym soczewica będzie półmiękka.
- Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie dorzuć do cebuli.
- Do warzyw na patelni dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
- Mieszankę z patelni dodaj do soczewicy i gotuj całość aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Dopraw do smaku.
Zostaw komentarz