Zupa z zielonej soczewicy

zupa z zielonej soczewicy

Soczewicę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Można użyć jej jako nadzienia do pasztecików, zrobić z niej pastę do kanapek lub ugotować zupę. Poniżej znajdziesz przepis na zupę z zielonej soczewicy, która jest tania, bardzo łatwa do przygotowania i zawsze wychodzi. Na początku należy opłukać samą soczewicę, wrzucić do bulionu warzywnego (lub wody z kostkami rosołowymi) i gotować aż będzie półmiękka. W międzyczasie można obrać warzywa – cebulę posiekać i zeszklić na patelni, marchewki zetrzeć na tarce i dorzucić do cebuli. Zawartość patelni wymieszaj z koncentratem pomidorowym, papryką ostrą i smaż przez chwilę. Następnie dodaj do półmiękkiej soczewicy i gotuj do momentu, w którym wszystkie warzywa będą miękkie. Gotową zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.

zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Zupa
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 szczypta majeranku
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą.
  • Do bulionu dodaj soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj całość aż do momentu, w którym soczewica będzie półmiękka.
  • Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie dorzuć do cebuli.
  • Do warzyw na patelni dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
  • Mieszankę z patelni dodaj do soczewicy i gotuj całość aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Dopraw do smaku.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!