Jak ugotować kukurydzę?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kukurydzy?
Przy wyborze kukurydzy należy zwrócić uwagę na liście, które ją otaczają. Jeśli są zielone i łatwo je oderwać to kolba kukurydzy jest świeża. Warto też przyjrzeć się ziarnom, aby były złociste, jędrne i mniej więcej równo osadzone. Jeśli liście będą żółte, a ziarna zapadnięte, obsychające po brzegach lub brązowawe, lepiej takiej kukurydzy nie kupować.
Trzeba też pamiętać, że w sprzedaży są różne gatunki kukurydzy i nie wszystkie nadają się do jedzenia. Cukrową kukurydzę można rozpoznać po słodkim soku, który wydobywa się ze świeżych i przekrojonych ziaren. Kukurydza na pasze jest bardziej twarda, mniej soczysta i bardziej mdła.
Jak przygotować kukurydzę w kolbie do gotowania?
Kukurydzę należy obrać liści oraz „wąsów”, a następnie dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Jeśli nie masz garnka, do którego kukurydza wejdzie cała i będzie mogła się swobodnie obracać, możesz ją przełamać lub pokroić na mniejsze kawałki.
Jak długo gotować kukurydzę?
Świeżą i młodą kukurydzę gotuje się mniej więcej 10 minut, nieco starsze okazy potrzebują około 15 minut. Czas ten dotyczy zarówno kukurydzy gotowanej w wodzie, jak i na parze. Jeśli chcesz się upewnić, czy kukurydza jest już gotowa, możesz spróbować wbić w ziarenka widelec.
Jeśli chcesz aby kukurydza zachowała swój kolor, dodaj do wody kilka kropel soku z cytryny.
Jak ugotować kukurydzę żeby była miękka?
Kukurydzę można ugotować w wodzie, na parze, upiec w piekarniku, ugrillować lub kupić gotowaną kukurydzę w popularnych dyskontach. Jeśli skorzystasz z tej ostatniej opcji, wystarczy ją tylko wrzucić do wrzątku na mniej więcej 3 minuty i gotowe.
Kukurydza z wody
Kukurydzę należy wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru (1 łyżeczka cukru na 1 kolbę kukurydzy). Dzięki takiemu zabiegowi kukurydza będzie słodsza.
Przy gotowaniu warto pamiętać o dwóch zasadach:
- nie gotować kukurydzy zbyt długo, 15 minut w zupełności wystarczy. Zasada ta dotyczy młodych kolby, ponieważ w przypadku starych i twardych czas gotowania może się wydłużyć nawet do godziny. Najlepiej sprawdzić czy kukurydza jest ugotowana przy pomocy widelca – wbijając go w ziarna.
- nie dodawać soli do wody, w której będzie gotowana kukurydza.
Kukurydza z piekarnika
Kukurydzę możesz „ugotować” w piekarniku. Wystarczy zawinąć ją w folię aluminiową (razem z liśćmi), a następnie piec przez 45 minut w temperaturze 175°C.
Kukurydza z grilla
Kukurydzę najlepiej najpierw ugotować, a później ugrillować. Można też położyć na ruszt kukurydzę upieczoną w piekarniku (nie należy wyjmować jej z folii aluminiowej).
Jak ugotować kukurydzę z mlekiem?
Popularnym sposobem na gotowanie kukurydzy jest wrzucenie jej do wody wymieszanej 1:1 z mlekiem. Dodatkowo taką wodę można posłodzić pamiętając o proporcji 1 łyżeczka cukru na 1 kolbę kukurydzy.
Jak przyrządzić kukurydzę w kolbie z masłem
Ugotowaną kukurydzę najlepiej polać roztopionym masłem i posypać solą. Jeśli wyjmiesz ją od razu z wody i wyłożysz na talerze, masło możesz położyć na wierzch aby się samo rozpuściło.
Dla urozmaicenia możesz:
- posypać kukurydzę słodką papryką, kardamonem lub cynamonem,
- masło wymieszać z obranym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Zostaw komentarz