Jak ugotować szparagi?
Aby sobie ułatwić zadanie szparagi najlepiej gotować w specjalnie przeznaczonym do tego garnku. Wstawiamy je do niego w pionie, wlewamy wodę tak, aby główki znalazły się nad jej powierzchnią i czekamy aż będą gotowe. Jeśli nie posiadamy takiego garnka ugotowanie szparagów będzie trochę mniej wygodne, ale nadal możliwe.
Nie ważne jakie szparagi gotujemy, ale warto pamiętać o tym aby do wody dodać:
- 1 łyżeczkę cukru,
- 1 łyżeczkę soli,
- 1 łyżeczkę masła.
Gotowanie szparagów w wodzie bez dodatków ma wielu zwolenników, dlatego ten krok oczywiście można pominąć (zwłaszcza przy gotowaniu szparagów na parze). Jednak warto samemu poeksperymentować, ponieważ dzięki takim dodatkom nasze szparagi będą miały nieco inny smak po ugotowaniu i może się okazać, że w takiej formie będą bardziej smakować naszym domownikom.
Dowiedz się, jak obierać szparagi zanim przystąpisz do ich gotowania!
Jak długo gotować szparagi?
Czas gotowania szparagów zależy głównie od ich rodzaju i grubości, a także naszych osobistych preferencji. Cienkie zielone szparagi możemy gotować zaledwie 2-3 minuty, natomiast grube fioletowe mogą wymagać gotowania przez nawet 15 minut. Najważniejsze jest to aby nie gotować ich zbyt długo, aby się nie rozgotowały. Szparagi po ugotowaniu były chrupiące dlatego w trakcie gotowania możesz sprawdzić ich miękkość widelcem.
Jak gotować zielone szparagi?
Umytym szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, a następnie gotuj je przez 5-10 minut w zależności od ich grubości. Im cieńsze, tym krócej powinniśmy je gotować. Szparagi po ugotowaniu powinny mieć zielony, intensywny kolor i być chrupiące.
Jak gotować białe szparagi?
Umyte i dokładnie obrane szparagi należy gotować mniej więcej 7-10 minut. Sposób gotowania zależy głównie od tego jakim sprzętem dysponujesz w domu.
Jak gotować fioletowe szparagi?
Fioletowe szparagi gotujemy jak każdy inny rodzaj, tylko nieco dłużej, bo około 10-15 minut w zależności od ich grubości i naszych preferencji. Warto pamiętać o tym, że szparagi pod wpływem gorącej wody zmieniają swój kolor i są bardziej zielone niż przed gotowaniem. Dlatego dużo osób woli je jeść ugotowane na parze lub surowe.
Jak gotować szparagi w wodzie?
Do gotowania najlepiej wykorzystać dużą patelnię o grubym dnie lub bardzo duży garnek.
- Na patelnię wlej 2 szklanki wody, zagotuj i włóż do niej szparagi równolegle.
- Po 2 minutach połóż jednego szparaga prostopadle na patelni i połóż na nim główki pozostałych szparagów. W ten sposób główki, czyli najbardziej delikatna część, znajdą się nad powierzchnią wody i nie rozgotują.
- Zielone szparagi gotuj w ten sposób jeszcze 3-4 minuty. W przypadku białych szparagów trzeba ten czas odpowiednio wydłużyć.
Jak ugotować szparagi w zwykłym garnku?
Szparagi należy związać nitką tuż poniżej główek, a następnie wstawić je do garnka z wodą. Główki powinny znaleźć się nad powierzchnią wody. Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu.
Jak gotować szparagi na parze?
Nie ma nic prostszego, wystarczy wlać do garnka trochę wody i gdy się zagotuje wstawić do środka koszyczek z ułożonymi na nim szparagami. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kilka minut. Czas gotowania oczywiście zależy od rodzaju szparagów oraz ich grubości, a także naszych preferencji.
Jak gotować mrożone szparagi?
Jednym z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie szparagów jest ich mrożenie. W tym przypadku szparagi należy wrzucić na gorącą wodę, bez uprzedniego rozmrażania.
Zostaw komentarz