Jak obierać szparagi?
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, dlatego warto go wykorzystać w pełni! Kupując szparagi warto zwrócić uwagę, aby były jędrne i miały zamknięte główki. Te najbardziej świeże szparagi po ściśnięciu na dole powinny wypuścić sok. Warto też pamiętać o jeszcze jednej rzeczy, czyli wybierając białe szparagi warto kupić grubsze, ponieważ są po prostu smaczniejsze.
Jak obierać zielone szparagi?
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę. Aby to zrobić wystarczy wygiąć łodygę, a sama przełamie się w miejscu gdzie zaczyna się łykowata część.
Jak obierać białe szparagi?
Białe szparagi należy umyć, a następnie bardzo dokładnie obrać przy pomocy obieraczki do warzyw, specjalnej obieraczki do szparagów lub noża do warzyw. Obieramy je zaczynając od główki i kierując się w stronę łykowatej końcówki. Zdrewniałą część należy odciąć lub, analogicznie jak w przypadku szparagów zielonych, można ją ułamać. W przypadku świeżych szparagów wystarczy odciąć około 2 cm, a przy starszych nawet 5.
Odłamane końcówki oraz obierki można wykorzystać do ugotowania zupy.
Jak obierać fioletowe szparagi?
Analogicznie jak zielone szparagi, fioletowe mają bardzo delikatną skórkę i nie wymagają obierania. Należy je umyć, a następnie odłamać zdrewniałą część i gotowe.
Co dalej?
Szparagi można z powodzeniem zamrozić lub wykorzystać od razu do przyrządzenia zupy kremu ze szparagów. Jeśli chcesz je podać jako dodatek do obiadu, skorzystaj ze sprawdzonych porad i dowiedz się jak ugotować szparagi.
Zostaw komentarz