Konfitura z żurawiny

konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny lub borówki brusznicy idealnie pasuje do serów lub wędlin. Zamiast kupować gotowe słoiki w sklepie, możesz zrobić własne w mniej więcej godzinę. Wystarczy zamrozić owoce, a następnie ugotować je z cukrem i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.

konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 1 hr 10 mins
Danie Przetwory
Porcje 5 słoików

Składniki
  

  • 300 g żurawiny
  • 300 g cukru

Sposób przygotowania
 

  • Żurawinę umyj, oczyść i włóż do zamrażalnika na noc.
  • Żurawinę wrzuć do garnka z grubym dnem, wsyp cukier i wymieszaj.
  • Owoce podgrzej na średniej mocy palnika, gdy zaczną się gotować, zmniejsz ogień i smaż całość przez godzinę. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać zawartość garnka.
  • Gotową konfiturę przełóż do wcześniej przygotowanych słoików, zakręć i postaw do góry dnem.

Porady

  • Do konfitury możesz dodać jabłko lub gruszkę, aby nieco przełamać jej słodycz i żurawinowy smak.

Podobne przepisy

Nutella ze śliwek węgierek

Domowa nutella ze śliwek węgierek to znacznie zdrowsza alternatywa dla Nutelli ze...

Dżem z borówki brusznicy

Dżem z czerwonych borówek (brusznicy) jest banalnie prosty do zrobienia, a w smaku po...

Dżem z kaki

Owoce persymony (kaki) coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Jeśli uda...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!