Konfitura z żurawiny
Konfitura z żurawiny lub borówki brusznicy idealnie pasuje do serów lub wędlin. Zamiast kupować gotowe słoiki w sklepie, możesz zrobić własne w mniej więcej godzinę. Wystarczy zamrozić owoce, a następnie ugotować je z cukrem i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
Konfitura z żurawiny
Składniki
- 300 g żurawiny
- 300 g cukru
Sposób przygotowania
- Żurawinę umyj, oczyść i włóż do zamrażalnika na noc.
- Żurawinę wrzuć do garnka z grubym dnem, wsyp cukier i wymieszaj.
- Owoce podgrzej na średniej mocy palnika, gdy zaczną się gotować, zmniejsz ogień i smaż całość przez godzinę. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać zawartość garnka.
- Gotową konfiturę przełóż do wcześniej przygotowanych słoików, zakręć i postaw do góry dnem.
Porady
- Do konfitury możesz dodać jabłko lub gruszkę, aby nieco przełamać jej słodycz i żurawinowy smak.
Zostaw komentarz