Dżem z kaki

dżem z kaki

Owoce persymony (kaki) coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Jeśli uda się je kupić na promocji, warto z tego skorzystać i zrobić sobie pachnące tropikami dżemy na zimę. Przygotowanie dżemu z persymony jest banalnie proste, nawet nie trzeba obierać owoców jeśli nie chcemy tego robić. Wystarczy zmiksować owoce, zagotować z wodą i dodać cukier żelujący, a następnie przełożyć gotowy dżem do słoików.

dżem z kaki

Dżem z kaki

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Przetwory
Porcje 6 słoików

Składniki
  

  • 4 owoce kaki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 250 ml wody
  • 1 szklanka cukru żelującego
  • 1 łyżeczka masła
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania
 

  • Kaki umyj, obierz i pokrój w kawałki, a następnie zblenduj na jednolitą masę.
  • Pulpę z kaki przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj wodę, sól, sok z cytryny, masło i zagotuj.
  • Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
  • Do owoców dodaj cukier żelujący, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę.
  • Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i podstaw do góry dnem.

Podobne przepisy

Nutella ze śliwek węgierek

Domowa nutella ze śliwek węgierek to znacznie zdrowsza alternatywa dla Nutelli ze...

Dżem z borówki brusznicy

Dżem z czerwonych borówek (brusznicy) jest banalnie prosty do zrobienia, a w smaku po...

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny lub borówki brusznicy idealnie pasuje do serów lub wędlin....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!