Nutella ze śliwek węgierek

nutella ze śliwek

Domowa nutella ze śliwek węgierek to znacznie zdrowsza alternatywa dla Nutelli ze sklepu. W smaku jest nieco inna, ponieważ wyczuwa się w niej śliwkę oraz czekoladę zamiast orzechów, ale i tak smakuje obłędnie. Gdy w sklepach lub na ryneczkach pojawią się śliwki węgierki, warto to wykorzystać i kupić kilka kilogramów na domowe przetwory.

nutella ze śliwek

Nutella ze śliwek węgierek

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 6 hrs
Danie Przetwory
Porcje 7 słoików po 225g

Składniki
  

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 400 g cukru
  • 85 g kakao

Sposób przygotowania
 

  • Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki.
  • Przekrojone śliwki wrzuć do dużego garnka i gotuj przez godzinę na średnim ogniu, co pewien czas mieszając.
  • Do śliwek dodaj cukier, ponownie wymieszaj i gotuj do momentu aż powidła zrobią się gęste. Warto co pewien czas je zamieszać.
  • Śliwki zblenduj na jednolitą masę, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Zagotuj śliwki z kakao i przełóż do wyparzonych słoików, a następnie zakręć.

Podobne przepisy

Dżem z borówki brusznicy

Dżem z czerwonych borówek (brusznicy) jest banalnie prosty do zrobienia, a w smaku po...

Dżem z kaki

Owoce persymony (kaki) coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Jeśli uda...

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny lub borówki brusznicy idealnie pasuje do serów lub wędlin....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!