Nutella ze śliwek węgierek
Domowa nutella ze śliwek węgierek to znacznie zdrowsza alternatywa dla Nutelli ze sklepu. W smaku jest nieco inna, ponieważ wyczuwa się w niej śliwkę oraz czekoladę zamiast orzechów, ale i tak smakuje obłędnie. Gdy w sklepach lub na ryneczkach pojawią się śliwki węgierki, warto to wykorzystać i kupić kilka kilogramów na domowe przetwory.
Nutella ze śliwek węgierek
Składniki
- 2 kg śliwek węgierek
- 400 g cukru
- 85 g kakao
Sposób przygotowania
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki.
- Przekrojone śliwki wrzuć do dużego garnka i gotuj przez godzinę na średnim ogniu, co pewien czas mieszając.
- Do śliwek dodaj cukier, ponownie wymieszaj i gotuj do momentu aż powidła zrobią się gęste. Warto co pewien czas je zamieszać.
- Śliwki zblenduj na jednolitą masę, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Zagotuj śliwki z kakao i przełóż do wyparzonych słoików, a następnie zakręć.
Zostaw komentarz