Dżem z borówki brusznicy
Dżem z czerwonych borówek (brusznicy) jest banalnie prosty do zrobienia, a w smaku po prostu rewelacyjny. Można go wykorzystać jako dodatek do naleśników, kanapek, ciast oraz deski serów. Idealnie komponuje się z grillowanym oscypkiem lub zapiekanym serem camembert.
Dżem z borówki brusznicy
Składniki
- 500 g borówki brusznicy
- 200 g cukru
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania
- Borówki przebierz, umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka o grubym dnie.
- Borówki zasyp cukrem, dodaj wodę i gotuj pod przykryciem przez 10 minut (na średnim ogniu).
- Zdejmij pokrywkę z garnka i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Zawartość garnka wymieszaj, przełóż do czystych i wyparzonych słoików a następnie je mocno zakręć.
- Słoiki ustaw do góry dnem.
Zostaw komentarz