Dżem z borówki brusznicy

dżem z borówki brusznicy

Dżem z czerwonych borówek (brusznicy) jest banalnie prosty do zrobienia, a w smaku po prostu rewelacyjny. Można go wykorzystać jako dodatek do naleśników, kanapek, ciast oraz deski serów. Idealnie komponuje się z grillowanym oscypkiem lub zapiekanym serem camembert.

dżem z borówki brusznicy

Dżem z borówki brusznicy

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Przetwory
Porcje 3 słoiki (185g jeden)

Składniki
  

  • 500 g borówki brusznicy
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania
 

  • Borówki przebierz, umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka o grubym dnie.
  • Borówki zasyp cukrem, dodaj wodę i gotuj pod przykryciem przez 10 minut (na średnim ogniu).
  • Zdejmij pokrywkę z garnka i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Zawartość garnka wymieszaj, przełóż do czystych i wyparzonych słoików a następnie je mocno zakręć.
  • Słoiki ustaw do góry dnem.

Podobne przepisy

Nutella ze śliwek węgierek

Domowa nutella ze śliwek węgierek to znacznie zdrowsza alternatywa dla Nutelli ze...

Dżem z kaki

Owoce persymony (kaki) coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Jeśli uda...

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny lub borówki brusznicy idealnie pasuje do serów lub wędlin....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!